Future Eco är en utvecklingsorganisation inom miljö och energi.
– Vi är unika. Vi är inte bara en brygga till samhället, utan också mellan de företag som är konkurrenter till varandra, säger Alf Andefors.
– Vi bygger vår framtid i Norrbotten genom att göra sakerna själva här i stället för att utvecklingen ska ske långt bort. Vi behöver en konstellation av företag som består av stora och små.
Future Eco jobbar med steget efter det att man tagit fram en innovation i ett företag eller genom forskning på ett universitet. Alf Andefors påpekar att företagen i det skedet alltid ska kunna se att det finns en marknad för produkten.
– Jag har jobbat med det här under många år och det har givit nya arbetstillfällen kontinuerligt över en lång tid. De här utvecklingsarbetena vi jobbar med är sådant, som ska vara hållbart, säger Alf Andefors och framhåller att det inte är någon quick fix, utan ett jobb som tar lång tid, men som ger långsiktiga arbetstillfällen.
En betydande parameter att det som utvecklas måste vara energieffektivt för att det ska bli lönsamt i förlängningen.
Sedan 2016 pågår ett projekt tillsammans med Harads Arctic Heat, som är produkt - och processägare, att ta fram ett helt nytt biokol. Inom ramen för huvudmannen Swerea Mefos tillväxtprojekt Bio4Metal har Future Eco byggt en testanläggning i värmeverkets byggnad i Harads.
– Vi äger och driver projektet. Vi har byggt en testanläggning som gör att vi kan förädla det som tidigare inte gick att förädla från skogen. Det är träd som fallit i skogen, delar av träd eller sly, som inte används i andra processer, säger Alf Andefors.
I våras inleddes småskaliga försök. Det sker genom syrefri förbränning, som kallas pyrolys.
– Nu kör man försök med olika inriktningar för att hitta rätt komponenter, som passar dem som ska använda det så att det blir energieffektivt. Målet är att komma ned så att prisbilden blir bra.
Harads Artic Heat och Future Eco vill i samverkan bygga en demonstrationsanläggning på industriområdet i Harads. Där ska man göra samma sak, men i en mycket större skala från att producera några kilo till ton.
Pyrolyserat biokol kan användas dels till förbränning för uppvärmning, dels som reduktionsmedel för att suga upp syre och då är det en kemikalie.
– Det är en helt ny produkt, högt förädlat biokol. Där är vi på sista steget. Vi måste bygga upp en marknad tillsammans med användarna av biokol. Det förutsätter att vi får metallurgisk industri att vara intresserad av det här. Därför gör vi det här i samförstånd med de stora aktörerna.
I Bio4Metals medverkar bland andra Sveaskog, LKAB och SSAB. Alf Andefors är noga med att påpeka att det enbart innebär att de följer produktionsutvecklingen.
– Det innebär inte att vi samarbetar.
Parallellt medverkar Future Eco i Energimyndighetens projekt Grön Masugn. I masugnar skulle pyrolys-biokolet användas som reduktionsmedel.
Projektet Renepro, som Uleåborgs universitet är huvudman för och där även Luleå tekniska universitet är med, utvärderar biokolet. Alf Andefors förklarar att för att de ska få använda sitt material måste de göra samma analyser som de kräver som jobbar med masugnar.
– Vi måste uppnå samma eller bättre resultat än andra aktörer för att få ett bra pris. Därför måste vi gå från testanläggning till kontinuerlig drift för att se att det fungerar. Vi bygger om anläggningen som finns för det. Sedan måste vi ha en fullskalig anläggning och det är demoanläggningen. Om vi lyckas kan den vara en del i en kommande anläggning med tre till fyra anläggningar bredvid varandra.
Tanken är att bygga demoanläggningen intill datahallen på industriområdet. Future Eco har också påbörjat en förstudie tillsammans med Rise Sics, Restvärme datahallar.
– Vi jobbar med restvärme från datahallen i Harads. Den används för att torka flisen som vi producerar biokol av. Vi bygger på allt eftersom för att ta alla steg att förädla det här. Vi önskar få vara med på hela resan och samhället måste vara med och stödja den, eftersom det inte finns någon marknad idag. Det kanske blir ett helt nytt branschområde.
Future Ecos roll i är att samla aktörer för att klara finansieringen.
– Det är en lång och jobbig väg, som ofta görs av verksamheter och företag som inte har pengar. Marknaden är egentligen de stora företagen.
Det låter som en omvänd process där de små ska delta i utvecklingen av produkter till de stora företagen.– Även de stora organisationerna är slimmade. Vi bygger vår framtid här med små medel och där vi inte är i händerna på andra. Det gör vi med de företag som finns här. De är med och bygger upp förädling som stöder våra processer med hjälp av stöd från samhället.
Alf Andefors talar om treenigheten; samhälle, universitet och företag.