Svartmögel i förskolans kök

Det var i diskrummet som svartmögel fanns i kakelfogen vid livsmedelsinspektionen som gjordes den 2 december.

Kontroll i köket. Vid kontrollen hittades bland annat svartmögel. (Bilden har inget samband med köket i texten).

Kontroll i köket. Vid kontrollen hittades bland annat svartmögel. (Bilden har inget samband med köket i texten).

Foto: Linus Höök

Boden2016-03-07 13:41

Meningen med denna kontroll var att kontrollera så att tidigare avvikelser i livsmedelshanteringen hade åtgärdats. Enligt miljö- och byggnämnden råder "god ordning och reda med bra vilja för säker livsmedelshantering" på förskolan. Men på några punkter bedömdes problemen vara så allvarliga att nämnden ska följa upp med ytterligare kontroller.

Svartmögel kan orsaka en rad olika symtom på människor. De lindriga symtomen kan vara en rinnande näsa, kliande ögon eller att man hostar ovanligt mycket. De värre symtomen kan vara kroniska andningsproblem och att man blir mycket trött och man kan utveckla astmatiska besvär.

Förutom svartmöglet saknades rutiner för personal som varit utomlands, för att säkerställa att hen inte bär på smittsamma sjukdomar som kan överföras till maten. Nämnden påpekar också att det ska finnas rutiner för att utbilda personal i aktuell kunskap om livsmedelshygien, allergener och så vidare. Förskolan fick även påpekande om att temperaturer i kylar, frysar och tillagad mat måste ske med en kalibrerad termometer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om