Sven-Olov, 84, fick en annan patients lins i ögat

Sven-Olov Berglund, 84, drabbades av grå starr i höger öga. Han opererade ögat i Sunderbyn, men istället för att bli bättre blev han sämre. Läkaren hade opererat in en annan patients lins.

Nu ser han bra, Sven-Olov Berglund, 84. Men när de i Umeå skulle åtgärda den felaktiga linsen i höger öga höll det på att gå snett igen.

Nu ser han bra, Sven-Olov Berglund, 84. Men när de i Umeå skulle åtgärda den felaktiga linsen i höger öga höll det på att gå snett igen.

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

BODEN2019-03-15 05:30

Han berättar att det tog lång tid innan han fick komma på operation över huvudtaget.

Förra året var det dags, men efter operationen såg han sämre.

– Det var grumligt och gröligt, säger Sven-Olov Berglund.

Han berättar att när han skulle gå var det som att han klev ut i tomma luften.

Efter operationen uppger han att läkaren sagt åt honom att vänta sex veckor innan han gick till optikern för att få nya glasögon. När han var hos optikern visade det sig att han såg dubbelt på det opererade ögat.

– Hon sa att de måste åtgärda det och skickade en ny remiss till ögonkliniken, säger Sven-Olov Berglund.

Han fick vänta på nytt, men fick till slut en tid.

– Doktorn som undersökte mig blev mer och mer konfunderad och sprang ut och in. Han hämtade en annan doktor, som bara sa "Det är så" och gick.

Sedan hände som inget mer, utan Sven-Olov Berglund lämnade sjukhuset och åkte hem till Boden.

– Då ringde den läkaren som hade opererat mig. Hon beklagade och berättade att hon opererat in en annan patients lins i mitt öga. Hon förklarade att hon hade haft båda journalerna framme och tagit fel. Men det får ju inte hända. Det skulle vara roligt att veta vem som fick min lins.

Han säger att det sedan gick skapligt fort att få komma till Umeå där de skulle åtgärda hans öga. Förra torsdagen var han där.

– Det kom en manlig sjuksköterska. När han skulle droppa ögondroppar som utvidgar pupillen så tänkte han droppa i vänster öga. Vaa, tänkte jag, inte en gång till. Först kände jag mig dum, men stod på mig för det var ju höger öga som de skulle åtgärda.

Han visste ju att han inte hade blivit tokig.

– Sköterskan diskuterade ändå ett tag, men gick sedan. När han kom tillbaka hade han ändrat sig och sa att det stod fel i journalen. Tänk om de hade satt in linsen i fel öga. Det är ju inte klokt, att det höll på att bli fel en gång till. Det kan ju låta som en bagatell, men det är det inte. Tänk om det hade varit en dement patient som inte kom ihåg vilket öga som skulle opereras.

Nu lagade det ju till säg, konstaterar Sven-Olov Berglund. Även om han säger sig ha blivit luttrad, så skapar den här formen av misstag inte precis förtroende för sjukvården, menar han.

Han ser inte längre dubbelt.

– Jag ser mycket bättre. Det är stor skillnad.

Han måste vänta några veckor och ska sedan tillbaka till optikern för att äntligen få nya glasögon.

Han har fått besked av chefläkare Carl-Johan Westborg att sjukvården gör en händelseanalys och avser att göra en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.

Grå starr

Grå starr är en ögonsjukdom som gör att ögats lins blir grumlig. Det gör att du får sämre syn. Hur lång tid det tar innan synen blir dålig varierar. För en del tar det några månader, för andra flera år. Grå starr behandlas med en operation då linsen byts ut mot en konstgjord lins. Alla som får grå starr behöver inte behandlas.

Symtom på grå starr är: sämre och suddigare syn, svårigheter att att se i mörker, färger blir svagare och mer gulbruna, känsligare för starkt vitt ljus, konturer blir svagare och man kan se dubbelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om