Sverige utvisar läkaren Sarah, 28: "Väldigt bekymrad"

Sarah Alaoiz, nyutbildad läkare, lämnade otryggheten i "skurklandet" och arbetar nu på äldreboende. Hon har fått beslut om utvisning och regeringens nya lönekrav är svåra att uppnå inom vården. "Ibland känner jag mig ledsen, ibland orolig."

Läkaren Sarah Alaoiz berättar att innan hennes mosters familj utvisades bodde den i Harads. Nu bor hon själv där. Även hon riskerar utvisning.

Läkaren Sarah Alaoiz berättar att innan hennes mosters familj utvisades bodde den i Harads. Nu bor hon själv där. Även hon riskerar utvisning.

Foto: Lena Tegström

Boden2023-10-23 05:00

Sarah Alaoiz kom till Sverige 2 maj i år.

Venezuela är hennes hemland. Hennes vittnesmål stöds av Utrikespolitiska institutets beskrivning av situationen i landet. I demokratimätningar hamnar Venezuela bland ”skurkstater”. Landet klassas som en av de mest auktoritära och icke-fria staterna i världen.

– Vi ville ha fria val och förväntade oss en ny president efter valet.

Fast när oppositionsalliansen MUD vunnit parlamentsvalet kuppade president Maduro igenom en ny grundlagsförsamling, som övertog parlamentets roll. En protestvåg skakade landet.

– Vi ville göra något för att visa för världen att det inte fanns någon demokrati. Vi protesterade på gatorna och i sociala medier eftersom vi inte ansåg att det som hände var rättvist, berättar Sarah Alaoiz, som fortfarande det året gick på universitetet.

undefined
Sarah Alaoiz trivs mycket bra med jobbet på äldreboendet. "Jag tycker om mina kollegor och mina chefer."

Säkerhetsstyrkorna som inrättades vid den tiden, 2017, utövade övervåld mot demonstranter, vilket de senaste åren har krävt många människors liv, enligt UI:s landguide.

– Polisen och militären försvarade regeringen och attackerade folket. Polisen försökte arrestera mig bara för att jag gjorde min röst hörd. De grep min bror och ville ha pengar för att släppa honom. Det var en hemsk tid. Många flydde landet, men jag ville ta examen.

Sarah Alaoiz gjorde dock uppehåll i studierna en tid. Hon tog examen 2019 och försökte arbeta ihop pengar för att kunna lämna hemlandets otrygghet och kaos.

– Det kan vara farligt i Venezuela att jobba som läkare. En läkare i Caracas blev mördad när han arbetade. Människor kan med vapenvåld kräva att vi ska hjälpa deras familj först.

undefined
Sarah Alaoiz ville lämna otryggheten i hemlandet. Som nyutexaminerad läkare försökte hon först själv tjäna ihop pengarna till resekostnaderna.

Hon ville lämna landet så fort som möjligt, men pandemin kom mellan.

I och med att hennes mosters familj sökt asyl i Sverige valde Sarah Alaoiz, med ekonomisk hjälp av sin familj, att följa deras väg. Hon kände till att det i landet finns ett stort behov av personal inom hälso- och sjukvården. Före ankomsten i maj hade hon redan hos Socialstyrelsen ansökt om och nu blivit beviljad granskning av sin utbildning för att kunna få legitimation som läkare här i landet.

Hennes mosters familj bestämde sig för att lämna Sverige efter första utvisningsbeslutet.

– Det bästa beslutet, kanske, säger Sarah, som i stället när hon kom till Harads gick till äldreboendet Edestrand.

undefined
Hon kom den 2 maj i år. Efter några dagar i Harads gick Sarah Alaoiz till Edestrands äldreboende och hörde sig för om jobb. Nu är hon anställd.

Då talade hon inte ett ord svenska och fick rådet att lära sig språket för att kunna göra sig förstådd. Hon lär sig det så fort hon kan och ordnade under tiden med samordningsnummer, som först och främst är ett skatteregistreringsnummer.

Sedan 14 augusti jobbar hon som aspirant på äldreboendet.

– Det är verkligen en fantastisk upplevelse. Det är härligt att arbeta, men det är klart att jag inte kan prata flytande svenska ännu. Det här är en mycket bra erfarenhet och väldigt viktig för mig eftersom det anknyter till mitt yrke.

Även om hon fått sitt andra negativa besked, Migrationsverket bedömer att hennes liv inte är tillräckligt i fara, och är orolig för att ett tredje ska komma ännu snabbare så vågar hon känna lite tillförsikt.

– Jag har jobbat två månader och kanske kan jag få ett arbetstillstånd, men det kommer bli svårt på grund av det nya lönekravet från 1 november. Förut var det 13 000 kronor i månaden, nu är det 27 000. Det känns orättvist, så självklart är jag väldigt bekymrad.

undefined
Läkaren Sarah Alaoiz berättar att innan hennes mosters familj utvisades bodde den i Harads. Nu bor hon själv där. Även hon riskerar utvisning.
undefined
Sarah Alaoiz valde att komma till Sverige för att hon läst att landet behöver personal inom hälso- och sjukvården. Nu hotas hon av utvisning.
Karta: Äldreboende Edestrand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!