Terapi hjälper inte de apatiska barnen

Åter har flyktingbarn börjat reagera med apati i svåra situationer. I Boden finns tre fall.-  Vi kan hjälpa till med de mest grundläggande behoven, säger Carl-Johan Westborg, chef för Björknäs vårdcentral.

SÄNGLIGGANDE. 14-åriga Sascha reagerar inte och vare sig äter, dricker eller talar. Foto: Petra Isaksson

SÄNGLIGGANDE. 14-åriga Sascha reagerar inte och vare sig äter, dricker eller talar. Foto: Petra Isaksson

Foto: Petra Isaksson

Boden2013-02-11 06:00

I Boden ansvarar Björknäs vårdcentral för sjukvården gällande asylsökande. Carl-Johan Westborg konstaterar att apatiska flyktingbarn åter börjar förekomma. I början av 2000-talet var företeelsen vanlig.

-  Sedan försvann den trenden helt, säger han. Nu har barn återigen börjat reagera med apati i svåra situationer. Man vet helt enkelt inte varför det har börjat igen.

Terapi
Att få apatin att försvinna med terapi går inte. Det hjälper inte med psykologiska metoder överhuvudtaget. De insatser som sjukvården kan göra är att hjälpa till med de mest grundläggande behoven.

-  Vi kan försöka stötta föräldrarna som naturligtvis har det otroligt svårt i dessa situationer. De brottas med utvisningsbeslut och samtidigt är barnet apatiskt. Vi kan hjälpa till med hjälpmedel, ha kontakt med sociala myndigheter och Migrationsverket. Om apatin är djupare håller vi koll på vätsketillståndet.

Sekretess
Carl-Johan Westborg kan av sekretesskäl inte gå in på det aktuella barnets situation i detalj.

Hur ser du på att personal från din verksamhet rekommenderat att familjen ska se till att flickan får träffa andra barn i skolan?

-  Det behöver inte vara fel. I stället kan det vara bra att komma ut i omvärlden. Man ska komma ihåg att allt tyder på att apatiska barn ändå uppfattar omgivningen trots tillståndet som gör att de inte kan samspela själva. Frisk luft kan också vara bra och skadar inte alls. Tvärtom. Det kan vara nyttigt.

Barnläkare?
Familjen vill att flickan ska träffa en barnläkare som är specialist. Vad säger du om det?

-  Det har absolut ingen betydelse i det här fallet. En barnläkare har inget att tillföra. Ett apatiskt barn är överhuvudtaget inte åtkomligt för terapeutiska åtgärder.

Kuriren har också varit i kontakt med familjens tidigare juridiska ombud Fredrik Hedemalm, Kiruna Advokatbyrå. Han kan av sekretesskäl inte lämna några kommentarer, inte ens bekräfta att han varit ombud åt familjen.

Migrationsöverdomstolen beslutade för en månad sedan att inte ge ärendet prövningstillstånd. Tillstånd ges bara om detta är av vikt för ledningen av rättstillämpningen eller att synnerliga skäl finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om