Hennes mamma, Emma Sundqvist, berättar att när de ska åka bil så säger de alltid att man måste spänna fast sig med bilbältet. När hon har frågat varför har hon fått förklaringen att det är för att man ska åka säkert i bilen.
– Hon har också åkt buss. Hon tycker om det. Då har hon ju inte kunnat spänna fast sig eftersom det inte finns bälten i bussarna, säger Emma Sundqvist.
Det tycker Thea är märkligt och ansåg att det borde finnas bälten även i bussarna så att alla passagerare kan åka säkert. Mamma Emma höll med.
– Jag sa att om hon ville skulle hon kunna skicka in sitt förslag till kommunen. Det ville hon, så jag skrev ut blanketten.
Ärendet har tidigare varit uppe i tekniska utskottet och där avslog man förslaget med hänvisning till kostnaden och att trafikavtalet snart löper ut.
På måndagens sammanträde på kommunstyrelsen var hennes medborgarärende uppe.
Lena Goldkuhl (S), som sitter i tekniska utskottet tyckte att det var extra tråkigt att behöva avslå Theas förslag, eftersom hon tycker att det var extra roligt att få ett förslag från en så ung medborgare. Därför ville hon förklara avslaget.
– I tätorten har vi lite klenare bussar. De behöver inte ha bälten och det behöver ändå inte bli säkert även om man i efterhand montera in bälten. Snart ska vi göra en ny upphandling och då vill vi ha alternativa priser, dels på citybussar, dels på en kraftigare typ av bussar där man kan ha bälten. Det är för att se vad merkostnaden skulle bli. Det är andra saker också. Ska passagerarna sitta bältade så kan man inte ha passagerare som står i bussen. Det kan man ha i citybussarna när de är fulla. Det är flera aspekter som vi måste väga in.
Så ni tar in kostnadsuppgifter för båda alternativen?
– Precis och sedan får vi avgöra om vi ska ha bälten även i tätortstrafiken. På landsbygden har vi det redan. Det är ju ett lagkrav.
Så även om sexåriga Thea Andersson fick avslag på sitt förslag så har hon ändå lyckats påverka underlaget för nästa upphandling av Bodens tätortstrafik.