Till salu: Hus med säkerhet

Samtidigt som det på rikets högsta nivå råder oenighet om en väpnad attack mot Sverige inte är sannolik eller inte kan uteslutas säljer Ann Carlberg och Håkan Andersson sin villa med skyddsrum.

Utrustning. Här finns all skyddsrumsutrustning. Vid den första och enda inspektionen fick Håkan Andersson krav att komplettera den, vilket han gjorde.

Utrustning. Här finns all skyddsrumsutrustning. Vid den första och enda inspektionen fick Håkan Andersson krav att komplettera den, vilket han gjorde.

Foto: Lena Tegström

BODEN2018-01-19 08:55

De bor på Vargvägen 6 i Boden. Där har de bott med tre barn. Nu tycker de huset är för stort och har hittat ett mindre.

Ann Carlberg läste nyheten om att det inte finns tillräckligt många skyddsrum.

– Aftonbladet skrev att en av fyra inte kommer få plats i de skyddsrum som finns. Då tänkte jag på hur det var när barnen var små. Även om man inte pratade om krig då, det var ju inte samma hotbild som idag, så minns jag att det kändes tryggt att bo i ett hus med skyddsrum.

För hur det än är kan ju ingen neka dem att komma in dit för de har ju nyckeln - än så länge.

Håkan Andersson berättar hur skyddsrummet kom till. Det var många år sedan och garaget var inte i det bästa skicket. På den tiden kunde man få bidrag för att bygga skyddsrum. Han slog till och i gengäld fick han ett mycket stort garage där det ska rymmas 60 personer. I ett mindre utrymme längst in finns skyddsrumsutrustningen.

– Sedan har intresset svalnat tills myndigheterna kom på att de måste titta över det här.

Han säger att skyddsrum egentligen ska inspekteras med jämna mellanrum.

– Från början sas det tio år. Nu tog det säkert 13-14 år innan den första och enda inspektionen gjordes. Jag ljuger inte om jag säger att det var 25 år sedan. Kommunen gjorde den.

Inspektören påtalade en del saker, bland annat fick Håkan Andersson komplettera utrustningen.

– Hon ville också se de stora ståldörrarna. Varsågod sa jag och gav henne kofoten för att ta bort panelen.

Det blev inget av med det. När han bytte panel för några år sedan ringde han till MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap, och sa att de var välkomna på inspektion.

– De var inte intresserade.

När han gjorde nya väggar satte han dem på gångjärn så att det går att vika upp dem. Då behövs ingen kofot om det skulle bli inspektion.

Som husägare har de 48 timmar på sig att tömma skyddsrummet och plocka fram skyddsrumsutrustningen och sätta upp den om det skulle behövas. Utrustningen består av torrtoaletter med mera. Håkan Andersson känner till ytterligare två fastigheter i närheten som har eget skyddsrum.

– Jag är osäker på om det finns så många till i det här området.

De använder nu skyddsrummet som ett försäljningsargument.

– Det sållar agnarna från vetet. Man kanske måste sticka ut lite grann för att locka köpare, säger Håkan Andersson

Ann Carlberg tycker inte att själva husannonsen riktigt talar om fördelarna med just deras hus. Därför gjorde hon själv ett inlägg på Facebook.

Samtidigt ser hon på deras skyddsrum med andra ögon och konstaterar att det inte är så länge sedan som Sverige drog ned på försvaret och tömde mobförråden.

– Men för ett tag sedan började man prata om att alla måste klara sig i 72 timmar i händelse av kris. Vi förväntas ha mat, mediciner och vatten och förmåga att ordna värme. Sedan hörde jag att man kanske måste kunna klara sig en hel vecka. Vad händer när maten i butikerna tar slut? Vi är inte längre självförsörjande i Sverige och i Norrbotten. Vi måste tänka efter och handla lokalt. Vi har ett eget ansvar, säger hon.

Det är på gång en omarbetad upplaga av skriften ”Om kriget kommer”. Då är det ganska allvarligt ute i världen, menar Ann Carlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om