PÄ restaurang- och livsmedelsprogrammet Àr huvudrÄvarorna för dagen oxfilé och hjortron.
Alva Bolin, 19, tycker att det kÀnns bra att fÄ vara tilllbaka, men Àven lite konstigt dÄ hon och hennes klasskamrater inte varit dÀr pÄ lÀnge. Inte sedan gymnasiet stÀngde pÄ grund av coronautbrottet
Hon Àr nöjd med att fÄ sluföra de praktiska momenten i skolans kök, dÀr hon numera har gott om utrymme.
â Jag ser det som en bra möjlighet att kunna höja betygen, framför allt nĂ€r det Ă€r sista Ă„ret.
Ăven hennes lĂ€rare Kenneth Vinblad von Walter Ă€r positiv:
â LĂ€raryrket har inte varit detsamma nĂ€r eleverna inte har varit pĂ„ plats.
Trots att endast ett fÄtal Àr pÄ plats under lektionerna kÀnns det bra Àven för honom. Han Àr ocksÄ övertygad om att mÄnga saknat skolan.
Sedan det Äter blev tillÄtet med annat Àn distansundervisning har hans elever i Ärskurs tre fÄtt komma för att göra examinationer och prövningar för högre betyg.
â Det har fungerat bra, men det Ă€r inte samma kĂ€nsla med distansundervisning, sĂ€ger han och tillĂ€gger att övriga elever pĂ„ utbildningen fĂ„r nöja sig med att hĂ€mta matkassar och sedan laga hemma. Det hela ska sedan filmas, redovisas och utvĂ€rderas.
â Det har fungerat förvĂ„nansvĂ€rt bra. Skolan Ă€r en viktig del för dem och de trivs med varandra. Vi har roligt tillsammans.
Han inser ocksÄ att kÀnslan med sommarlov inte blir densamma för mÄnga elever dÄ man varit hemma sÄ lÀnge. Att de flesta nog tyckte det var skönt första tiden men sedan tog nog lÀngtan tillbaka över.
Han passar pÄ att hylla samtliga pÄ skolan, som liksom andra gymnasier fick stÀlla om, nÀr coronapandemin bröt ut.
â Det har fungerat bra och vi har fĂ„tt vara kreativa. NĂ€rvaron har ocksĂ„ varit bra, sĂ€ger han med viss stolthet i rösten.
LÀttnaderna i restriktionerna Àr ocksÄ positivt.
â Det var bra att man slĂ€ppte in elever. De har ocksĂ„ fĂ„tt vara kreativa under tiden.
NÀr gymnasieÄret vÀl Àr över har Alva Bolin siktet instÀllt pÄ att fortsÀtta jobba helst pÄ det hotell dÀr hon redan prövat sina fÀrdigheter.
â Som det Ă€r nu mĂ„ste jag vĂ€nta, hotellet har stĂ€ngt restaurangen.
Enligt henne har det inte varit nÄgra större bekymmer med att hÄlla det rÀtta avstÄndet till övriga jÀmnÄriga.
â Vi Ă€r ju fortfarande med varandra, sĂ€ger hon men medger att det inte Ă€r lika mycket gĂ„ ut pĂ„ helger. Och kĂ€nner hon sig inte helt frisk stannar hon hemma.
I en annan del av skolan hÄller fordons- och transportprogrammet till.
Ăven 18-Ă„rige Emil Antonsen Ă€r nöjd med att vara tilllbaka.
â Det kĂ€nns bra, sĂ€ger han och menar att distansundervisningen ocksĂ„ fungerat ganska bra.
Det praktiska har han ocksÄ klarat till stora delar dÄ han haft arbetsplatspraktik.
17-Äringen Nadja Larsson har dÄ och dÄ saknat nÄgon att bolla med.
â PĂ„ skolan har man alltid nĂ„gon att prata med om man inte vet hur man ska göra. Men jag har gjort det jag har kunnat Ă„t de uppgifter vi fĂ„tt.
ĂndĂ„ tror hon sig inte ha gĂ„tt miste om sĂ„ mycket â framför allt inte nĂ€r det gĂ€ller de praktiska momenten.
Ăven hon tycker att det Ă€r bra att skolan Ă„ter öppnat, frĂ€mst för att hon saknat kompisarna. Lite besvikelse kan anas i rösten nĂ€r hon beklagar att alla inte fĂ„r vara dĂ€r.
Terminen Àr snart till Ànda. BÄda utgÄr frÄn att de hinner ta igen det man eventuellt inte hunnit med pÄ grund av stÀngningen. För i höst vÀntar tredje Äret, förhoppningsvis utan smittbegrÀnsningar...