Kommunen håller för närvarande på att renovera de allmänna utrymmena på nedre botten i Björken.
Norrbottens Media har skrivit om toalettbekymren tidigare.
På torsdagen träffade vi Kerstin Smedberg, som företräder Björkens kamratförening, och besökte Björken. Där träffade vi en av dem som jobbar med renoveringen av lokalerna. Kerstin Smedberg frågade honom om toaletterna. Hon behövde aldrig förklara varför hon undrade. Han sade direkt att han förstod att hon får plats på toaletten med sin eldrivna rullstol.
– Då behöver man slå ut en vägg, sade han.
Renoveringen är snart klar och Kerstin Smedberg förstår inte varför inte kommunen åtgärdar problemet när den ändå utför arbeten. Nu håller golvet på att läggas in.
I jakten på ansvariga blev nästa etapp stadshuset. Ordförande i fastighetsnämnden, Anders Pettersson, var upptagen. Inge Andersson, kommunalråd tillika ordförande i det kommunala rådet för funktionsnedsatta, var inte på plats.
Kerstin Smedberg uppger att hon e-postat fastighetsförvaltningen flera gånger om toalettproblemet och att föreningen hade önskat att kommunen planerat en lösning före renoveringen.
– Vi har inte fått något svar på de frågorna.
Hon tycker det är förskräckligt med tanke på att föreningen påverkat så mycket och tjatat på dem.
– De kunde ha erbjudit en träff i lokalen, så hade vi kunnat förklara. Belysning och annat är åtgärdat, men inte toaletten. De hörsammar inte det problemet, trots att det går att lösa. Man kan tycka att det är nonchalant och tyder på en oförståelse.
Föreningen har förslaget att ett utrymme vid kapprummet med en toalett skulle kunna byggas om. Det används inte och genom att göra en bredare dörr och ta bort väggarna till toaletten så öppnas utrymmet upp till en stor toalett.
Kerstin Smedberg påpekar att det finns lagkrav på tillgänglighet, framför allt på allmänna platser och i lokaler som kommunen råder över.
Björken är en knutpunkt för social samvaro, men flera av dem som kommer dit använder eldrivna rullstolar och andra hjälpmedel för att färdas.
– Men man kan ju inte vara i lokalen om man inte kan gå på toaletten. De som har assistans kan inte få det för assistenten ryms inte att hjälpa kunden, sa Kerstin Smedberg.
Vi fick tag i Beatrice Öman (S), som i sin roll som ordförande i socialnämnden sitter med i rådet för funktionsnedsatta som företrädare för nämnden. Hon poängterade att hon inte kan uttala sig i sakfrågan eftersom den tillhör en annan nämnd och hon kommenterar inte någon annan nämnds ärenden.
– Det finns saker jag inte kan uttala mig om, men jag kan tycka, sa hon och lyssnade på Kerstin Smedberg.
Beatrice Öman tycker det Kerstin berättade låter både konstigt och bedrövligt.
– Har ni fått något svar med en förklaring varför det inte är åtgärdat?
– Nej, svarade Kerstin.
Beatrice Öman säger att det inte låter roligt att informationen är känd, men att det ändå inte blivit bra. Hon förstår att det leder till irritation. Även hon är nyfiken på förklaringen.