Som vi berÀttade i fredagens tidning har en fördjupad studie visat att fyra ton arsenik finns i ett omrÄde i södra Björkelund.
En zon sanerades i början pÄ 1990-talet. Studien visade dock att en yta motsvarande 1,5 fotbollsplan nu mÄste grÀvas ur. Den ligger öster om spÄr 7, ett ensamliggande spÄr pÄ grusplanen, och mot sjÀlva bangÄrden.
Markduk
SÄ snart som möjligt ska omrÄdet tÀckas med markduk och makadam för att skydda omgivningen.
- Ambitionen Àr att Trafikverket tar kostnaden, uppger Lars Andersson.
Den del av omrÄdet som tidigare sanerats Àr belÀget vÀster om spÄr 7 och grÀnsar till grönomrÄdet. HÀr ska det vara okej och Àven i grönomrÄdet nÀrmare villaomrÄdet. Deponerade massor lÀngre norrut rörs inte. De Àr tÀckta av undervegetation och tÀt björkskog.
- Den delen kan bli föremÄl för sanering senare, sÀger Holger Hansson-Palo, miljöinspektör. Tills dess fÄr vegetationen vara kvar.
Trafikverket har inte nyttjat aktuella marken.
- Infranord, Green Cargo, Euromaint och deras underentreprenörer har anvÀnt spÄr 7, förklarar Veronica Henriksson, Trafikverket, t.f chef för UnderhÄllsomrÄde Norr sektion Södra.
SpÄret rustades upp för ett Är sedan. DÄ vidtogs mindre ÄtgÀrder för att minimera fordons och mÀnniskors direktkontakt med marken.
- OmrÄdet har under alla tider varit vÀlkÀnt som förorenat och vi invÀntar den stora saneringen, förklarar Veronica Henriksson. De massor som grÀvdes ur skickades pÄ deponi. Högarna som finns kvar ska vara rena.
SpÄret kvarstÄr tills vidare. Trafikverket ska dock följa eventuella direktiv frÄn kommunen.
- Om vi hade kunnat skulle vi ha stÀngt det. Men vi har diskuterat frÄgan med vÄra kunder som anser spÄret som viktigt.
Dick Elming har bott med sin familj pÄ nÀrliggande Stenhuggaregatan sedan 1980.
- Jag kÀnner mig inte orolig. Absolut inte.
Han pekar ut ett strövstrÄk som tangerar men inte gÄr över omrÄdet som ska saneras.
- DÀr gÄr alltid mycket folk. Det finns ocksÄ en stig lÀngre in mot jÀrnvÀgen.