Tuff tid för nämnder - friskvårdsbidrag skjuts upp

Bodens kommun står inför en tuff ekonomisk situation som kommer kräva nedskärningar. Friskvårdsbidraget skjuts därför upp ett år till 2020.

Claes Nordmark (S), Anders Sundström (SJVP) och Catarina Ask (MP).

Claes Nordmark (S), Anders Sundström (SJVP) och Catarina Ask (MP).

Foto: LENA TEGSTRÖM

BODEN2018-11-26 19:48

Den nya koalitionen i Boden klubbade igenom den nya strategiska planen i kommunstyrelsen. Kommunen gör ett litet plus nästa år, men därefter är resultatat negativt och man ökar kravet på nämnderna att de måste effektivisera.

Man har också revideras en del uppdrag, bland annat utredningarna kring skolan i Harads och Bredåker.

Utbildningsnämnden får i stället i uppdrag att utreda hur man kan utveckla skolstrukturen på landsbygden inom de kärnområden som är utpekade i översiktsplanen 2025.

– Det finns primära kärnområden och kärnor. Primära kärnområden är Harads, Gunnarsbyn och Unbyn. Kärnor är till exempel Svartlå och Bredåker. De ingår i det här. Vi tycker att vi måste ta ett samlat grepp för utvecklingen utanför tätorten istället för att peka ut en och en i taget. Det blir bättre för alla. Vi har inte tagit bort något utan försöker snarare se hela bilden, säger Claes Nordmark (S), kommunalråd.

Catarina Ask (MP) påpekar att kärnområdena ska ha en viss service.

– Det garanterar en servicenivå från kommunens sida. Det här gör det tydligare att de är viktiga för oss. Där har vi ett ansvar och ska titta på vad vi kan lägga ut för verksamhet där.

Bidraget på 200 000 kronor till ideella organisationer för att bryta ensamhet för äldre utgår.

Tanken var att göra ungdomsrådet till remissinstans, men där har man tänkta om.

– Tanken är inte att de ska få mindre inflytande, utan att de ska få mer inflytande. Blir de remissinstans kommer de få väldigt många handlingar, vilket kan kväva deras engagemang. Det blir formaliserat på fel sätt. Däremot pågår en diskussion hur de ska få mer inflytande, säger Claes Nordmark.

Catarina Ask pekar på projektet Erasmus + ung och aktiv, som syftar till att stärka inflytande och delaktighet.

– De ska förstå vad politik är. Det tror vi också på.

Bodens kommun säger att den vill bli en attraktiv arbetsgivare, men skjuter nu alltså på återinförandet av friskvårdsbidraget.

Kan inte det ge en negativ signal?

– Orsaken att vi gör det är inte för att vi är emot det, utan för att vi har en ekonomisk känslig situation i kommunen. Det pågår andra arbeten på personalförvaltningen tillsammans med Winternet. Så arbetet med friskvården står inte still. Vi skjuter på det ett år eftersom nämnder har det rätt tufft nu, säger Claes Nordmark.

Catarina Ask förklarar att Winternet har fått företagshälsovården för Bodens kommun.

– Winternet jobbar tätt med personalkontoret. De har gjort två pilotstudier inom sociala och två inom skola. De har kartlagt personalens fysiska hälsa och aktivitet. Sedan ska de göra riktade insatser i grupp eller till var och en. En del kanske inte har de fysiska förutsättningarna att klara av sitt arbete och då har man som anställd både rättigheter och skyldigheter. Det är en del av personalbefrämjande åtgärder, säger hon.

Anders Sundström (SJVP) påpekar att friskvårdstimmen finns kvar och Catarina Ask tillade att man där kan jobba med schehamläggning så att man verkligen kan ta ut den.

– Så att det blir lika för alla, säger hon.

Bernt Drugge (SD) frågade på kommunstyrelsen om koalitionen inte överväger en skattehöjning. Kommunalrådet svarade att kommunen har en väl anpassad skattesats, så en höjning är inte aktuell.

Sverigedemokraterna och Bodenalternativet lämnade in blanka reservationer. Moderaterna reserverade sig till förmån för sitt eget budgetförslag (se text intill). Budgetdebatten kommer fortsätta på fullmäktige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om