Eric Eriksson har bott och verkat i föreningen ända sedan huset byggdes 1956. På senare år har han dock varit sjuk till och från och tvingats flytta till ett äldreboende i Boden. Lägenheten har han ändå kvar eftersom hans söner, som inte bor i Boden, ofta är och hälsar på honom.
Inget fel
I maj förra året fick han veta att platsen hade sagts upp och att det inte fanns mycket för honom att göra. Föreningen har nämligen inte gjort något fel eftersom det står i deras stadgar att parkeringsplatser kan sägas upp om det är kö och platsen används för lite.
- Det är det dummaste som finns. Jag kör inte bilen själv men det är kul att komma ut, speciellt på somrarna, säger Eric Eriksson.
Överkörd av föreningen
Erics son Inge tycker att det är viktigt för faderns välbefinnande att han ska kunna ta sig ut med bilen de gånger som bekanta hjälper honom med det. Sedan förra året har han arbetat för att fadern skall kunna ha kvar bilen på samma parkeringsplats men han upplever att föreningen helt kör över dem.
- Föreningen har fattat ett principbeslut och det finns inget besittningsskydd på parkeringsplatser. Det är den lilla mot den stora och vi har inget att säga till om, säger Inge Eriksson.
Bostadsrättsföreningens ordförande Sune Bladh förklarar det hela med att det finns andra som behöver platsen bättre.
- När det behövs en parkering för dem som använder bilen för att ta sig till och från jobbet så kan vi inte låsa en parkering för någon som använder platsen så sällan. En bil som står avställd större delen av året, den används ju inte, säger Sune Bladh.
Lucka i lagen
Sonen Inge frågar sig om det är moraliskt rätt att säga upp en mångårig bostadsrättsinnehavare från sin parkeringsplats som han faktiskt behöver. Även om föreningen enligt lag inte har gjort något fel är han besviken.
- Jag tycker att det är ett oacceptabelt agerande från en förening gentemot en medlem. Lagen har uppenbart en lucka här, säger Inge Eriksson.
Sune Bladh menar dock att det inte handlar om vare sig ålder eller personpåhopp.
- Vi kan inte frångå reglerna för en enskild person, det går inte. Det ska vara lika för alla, vi kan inte göra undantag för att man har bott i föreningen i 50 år, säger han.
Olyckligt
Ärendet har också varit upp i hyres- och arrendenämnden och de går också på föreningens linje. Representanten Helena Backman från HSB tycker att det hela är olyckligt och att det inte är en önskvärd situation.
- Lagstiftningen ser ut som den gör och har styrelsen tagit ett beslut så blir det konflikt i sådana här fall. Det är en svår avvägning, det finns egentligen ingen vinnare, säger Helena Backman.