Han har levt ett liv i politiken, är över 80 år och sitter i opposition.
– Det kan sluta lyckligt, men det kan också få konsekvenser framåt. Det kan bli väldigt tråkiga situationer. Socialdemokraterna har inte bedrivit personalvalskampanjer i valet tidigare, som vi har gjort. Det kan den här gången förändras, säger Olle Lindström.
Två S-förening, Inge Anderssons egen förening i Gunnarsbyn och föreningen i Sävast, har nominerat nuvarande kommunalråd på första plats på fullmäktigelistan.
Sex föreningar - Svartbjörnsbyns, Erikslund/Fagernäs, Svartbyns, Skogså, SSU och Centrala S-föreningen - har nominerat Claes Nordmark, politiskt sakkunnig på näringsdepartementet. Som Norrbottens Media tidigare har skrivit så vill han flytta hem och är beredd att axla rollen som kommunstyrelsens ordförande.
Enligt Torbjörn Lidberg, ordförande i Svartbjörnsbyn, har Claes Nordmark turnerat runt.
– I vår förening var de väldigt nöjda med honom, speciellt avseende skolfrågan. Han sa att han inte skulle kunna tänka sig en nedläggning av skolan och förskolan med det stora underlag som Björns har. Det var ett besked som björnsarna ville ha.
Beskedet uppfattades enligt Lidberg som ett vallöft.
Medlemmarna i Centrala S-föreningen vill enligt ordförande Håkan Berg ha en föryngring.
– Claes sitter i regeringskansliet så han har många kontakter och är kunnig, vilket är den främsta orsaken till att de röstade på Claes. Medlemmarna har också lyssnat på honom och han vill att man ska lyssna mer på dem.
Även i Erikslund/Fagernäs föll valet på den yngre kandidaten.
– Claes är en gedigen socialdemokrat med brett kontaktnät i länet och på regeringsnivå. Han har även haft internationella uppdrag tidigare och är väldigt kompetent, säger Robert Andersson, ordförande
Olle Lindström (M), har inga synpunkter på Socialdemokraternas nomineringsförfarande, men bedömer att det finns risk för att personstriden ger upphov till fult spel.
– Det finns risk för det. Ledare måste ibland ta obekväma beslut och då kan det upplevas att man är för stark. Då vill man ha fram något nytt och yngre. Samtidigt måste man säga att det har gått bra för Boden, som har fått mycket extra pengar från staten. Man kan inte säga att nuvarande ledning har misslyckats på något sätt.
Varför blir det fult och kuppartat?
– Det är en bra fråga, som jag inte kan svara på. Det kan finnas olika synpunkter på ledarskap, som gör att det kan bli så. Det behöver därför inte bli kuppartat, men det har lätt att bli det inom politiken. Det har man sett. Det är otrevligt när det blir så, svarar Olle Lindström.
Han vet själv inte något om Claes Nordmark.
– Däremot tycker jag Inge är en ganska bra ledare. Han är pragmatisk.
Valberedningen ska träffas på måndag för att bestämma hur de ska fortsätta. Förra valet hade de en öppen utfrågning med samtliga kommunalrådskandidater. Där de fick presentera sig och även svara på medlemmarnas frågor.
Partiet lista till fullmäktige ska fastställas på årsmötet i mars.