Hon berättar att Skolverket sökte efter intresserade och hon lämnade in en intresseanmälan.
– Jag tycker att vi har kommit så långt med fordons- och transportprogrammet i Boden. Alla lärare är snart legitimerade. Det är unikt att alla lärare på ett yrkesprogram är det. Vi har också sökt Motorbranschens college, vilket kommer att höja statusen på programmet. Lärarna är väldigt engagerade och på, säger Monica Silverplats-Skytt.
Boden blev utvald och enligt Monica Silverplats-Skydd är deras program det enda från Hudiksvall och uppåt som sitter i något av de nationella programråden. Hon och fordonsläraren Peter Nilsson Söderholm sitter på ett personligt mandat under 2018 i rådet. De är de enda representanterna från programsidan som sitter med.
– Vi representerar hela Sverige. Vi ska inte stirra oss blinda på Norrbotten, utan ska ta upp och diskutera frågor som berör vårt program i hela landet. Peter har varit i kontakt med alla skolor i Norrbotten och frågat om det var något de ville att vi skulle ta med oss till programrådet, säger Monica Silverplats-Skytt.
De har haft ett första sammanträde med rådet i veckan.
– De andra ledamöterna var väldigt intresserade av hur det ser ut i verkligheten på golvet. Vi var överens om att fler och fler ungdomar väljer högskoleförberedande program. För oss har antalet sökande ökat i år jämfört med tidigare, säger Monica Silverplats-Skytt.
Hon berättar att de övriga ledamöterna, som bland annat kommer från Kommunal, Transportstyrelsen, Transportfackens Yrkes och Arbetsmiljönämnd, TYA, och Motorbranschens Arbetsgivareförbund, förklarade vad de gör för att saluföra fordons- och transportprogrammet, för att stärka det.
De diskuterade också om de högskoleförberedande ämnena ska bli obligatoriska, i stället för som det är nu när eleverna aktivt måste välja de ämnena för att bli behöriga för högskolestudier.
– Ska man välja bort i stället för att välja till? säger Monica Silverplats-Skytt.
De får däremot inte vara med när rådet diskuterar andra program och vilka inriktningar de sökt, eftersom de blir jäviga.
Vad kan det ge Boden?– Det jag hoppas på är att det ska underlätta övergången från skola till arbetsliv för våra elever. Att vi på ett bättre sätt ska kunna vara rådgivande och stöttande. Att börja jobba är en omställning och medför helt andra krav. Vi vill veta om arbetsgivaren förväntar sig mer av våra elever än vad vi har kunnat ge dem. Vi diskuterar det i programrådet om vi ger dem rätt verktyg.
Syftet med rådet är att stärka verksamhetsperspektivet.
– Vi ska följa den utveckling som är inom respektive yrkesområde. Till exempel analysera varför det minskar med mekelever. Behöver branschen saluföra utbildningen mer? Vi kommer att analysera statistik, även ur ett jämställdhetsperspektiv.
Syftet är att jämna till könsfördelningen. På Björknäs är det över 30 procent flickor som söker till ettan på fordons- och transport. Men i andra delar av Sverige kan det se annorlunda ut.
– Sådant ska vi titta på, men även kompetensförsörjningen och hur våra lärare får den kompetensutveckling som de behöver. Vi har elbilar. Hur får våra lärare den kunskapen, för den måste våra elever få en inblick i, avslutar Monica Silverplats-Skytt.