Vi möter upp Hanna Olofsson och Lena Sundberg-Bremfors i stadshuset i Boden. Hanna har jobbat i fem år som socialsekreterare på kommunen – men om ett par veckor slutar hon för att istället jobba som kurator på närpsykiatrin.
– Jag tycker inte att jobbet är tråkigt, det är ett väldigt roligt jobb. Men jag vill prova något annat och det ska bli spännande att jobba mer med behandlade samtal än myndighetsutövning, säger hon.
Under de fem år som hon har jobbat har många av hennes kollegor slutat.
– Det har ju varit en personalomsättning, säger Hanna Olofsson.
Vid årsskiftet tillsätter Bodens kommun en handledare vid Socialförvaltningen som på heltid ska handleda personalen i ärenden. Något Hanna Olofsson är mycket positiv till. Hon tror det är speciellt viktigt för personer som är nya i yrket.
– Det är ganska många tunga och svåra ärenden, med psykisk ohälsa, vanvård, misshandel av barn, sexuella övergrepp. Nyexaminerade kan säkert skrämmas av myndighetsdelen. Man ska hantera många olika typer av människor och man har ändå ganska stor makt på många sätt, säger hon.
Även om alla tjänster vid den avdelning Hanna jobbar på i dagsläget är tillsatta kan arbetsbördan vara hög. Det är ett jobb som stundtals kan vara stressigt – samtidigt som man ska bemöta människor ska man också sköta mycket administrativt arbete.
– Det kan hända mycket akuta saker samtidigt som man ska få tid att hinna skriva utredningar, man måste vara ganska flexibel. Det kan periodvis vara så att man måste stryka allt i sin kalender och jobba med något annat. Det kan klumpa ihop sig under en viss tid och då känner man sig otillräcklig, säger hon.
Samtidigt måste mötet människor emellan prioriteras framför pappersarbetet.
– Någon kanske ringer och gråter, då tycker jag att ett gott socialt arbete är att man kan ta emot den personen på en gång och ge den tid. Jag tycker det är jätteviktigt att man har en lagom ärendemängd.
Även löneutvecklingen tror hon är viktig. Ingångslönen har höjts de senaste åren.
– Det är jättepositivt. Men då måste löneutvecklingen följa med även de som har jobbat några år, säger hon.
Lena Sundberg-Bremfors jobbar också som socialsekreterare och är aktiv i facket Akademikerförbundet SSR. Handledning och mentorskap är viktigt, menar Lena. Många nyexaminerade kan ha svårt att hantera känslor som uppstår i jobbet.
– Det är en anledning till att många slutar, säger hon.
Hon håller med Hanna Olofsson om att antalet ärenden inte ska vara för många.
– Det är jätteviktigt med sunda förutsättningar, och det är definitivt en arbetsmiljöfråga, säger hon.