Vill att fler ska kunna påverka

I veckan lanserade Hela Sverige ska leva sin nya hemsida. Länsordförande i Norrbotten, Lars Bergström, vill att fler kommunmedborgare ska kunna vara med och påverka.

Leva. Sune Lundberg, ledamot i styrelsen för Hela Sverige ska leva i Norrbotten, Stefan Widmark, anställda på kansliet,  Lars Bergström, länsordförande, Birgitta Strömgren, ledamot i riksorganisationens styrelse, Britta Berglund, ledamot i styrelsen i Norrbotten och Anki Påhlsson, kanslits på Hela Sveriga ska leva i Norrbotten.

Leva. Sune Lundberg, ledamot i styrelsen för Hela Sverige ska leva i Norrbotten, Stefan Widmark, anställda på kansliet, Lars Bergström, länsordförande, Birgitta Strömgren, ledamot i riksorganisationens styrelse, Britta Berglund, ledamot i styrelsen i Norrbotten och Anki Påhlsson, kanslits på Hela Sveriga ska leva i Norrbotten.

Foto: Lena Tegström

BODEN2017-11-29 18:34

Han sitter också med i riksstyrelsen.

Kampanjen Hela Sverige ska leva startade 1990. Bland annat stod Folkrörelserådet bakom den. Som organisation har rörelsen funnits i Norrbotten sedan 1995.

I veckan lanserade riksförbundet en ny kommunikationsplattform. Lars Bergström förklarar att det är lika med att de lanserar en helt ny hemsida, som ska vara enklare och mer användarvänlig.

– Det blir ju så när man fyller på med nya saker på en plattform. Ttill slut blir det för mycket. Sedan årsskiftet har de jobbat ganska mycket med det här på risknivå. Meningen var att de skulle lansera den nya hemsidan i somras, men de hejdade sig. Nu är det mesta klart.

På tisdagen samlades de 24 länsbygderåden online till en gemensam lunch och var uppkopplade mot varandra. Var och en av dem fick beskriva verksamheten i varje län. I Norrbotten kopplade man även upp sig mot sin medarbetare i Arvidsjaur, Bertil Degerlund.

– Han håller på med ett stort serviceprojekt. Det är ett riksprojekt med sex deltagande län plus elva kommuner. Arvidsjaur är den enda deltagande kommunen i Norrbotten. Det var augusti i fjol som vi började spåna; jag, Bertil och en kille till på riksnivå, Claes Becklin. Hela projektet går ut på att hitta flernivåsamverkan så att alla medborgare i en kommun ska kunna vara med och påverka, säger Lars Bergström

Han anser att man ska sluta med att göra tjänstemannaplaner, utan istället involvera hela samhället.

– Det är framför allt serviceplaner, landsbygdsplaner och översiktsplaner som är viktiga för oss. Gör man kommunala serviceplaner som inte stämmer med verkligheten blir inte heller den regionala serviceplanen bra. Landsbygdsbefolkningen är lätt att nå. Om det händer något i byn så ställer folk gärna upp. Känner de att de får vara med och påverka så blir det ännu lättare.

Det är en del i projektet, förklarar Lars Bergström. Den andra är att man ska skapa Servicepunkter liknande den i Harads och den i Gunnarsbyn i alla kommuner som deltar i projektet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om