Vinnande mat i vildmarken

Farmor lagade den absolut bästa maten, tycker Jens Hornestedt. Och den som vill bjuda kocken Jens på mat behöver inte alls vara orolig, han är inte kräsen.

BODEN2006-05-26 06:00
- Det finns många som lagar jättegod mat, fast de inte är utbildade kockar. Många kan laga precis den mat jag lagar, men kanske inte 100 portioner med samma precision, säger han. Kuriren träffar Jens Horne­stedt i Boden, han är ledig från sitt arbete som kökschef vid fjällstationen i Storulvån, Jämtland, fram till i juni. Då åker han tillbaka och arbetar fram till oktober. Det blir hans fjärde säsong på fjällstationen och han trivs väldigt bra där. - Jag stannar gärna kvar i Stor­ulvån så länge det är en utmaning att jobba där. Jag har lärt mig otroligt mycket. <SPAN class=mr>Hygienen väldigt viktig </SPAN>Jens Hornestedt är uppväxt i Boden och hade sitt första riktiga kockjobb på Restaurang Norrigården. Tidigare i vår korades Jens Hornestedt och hans kollega Karolina Helleberg till årets vildmarkskockar i Sikfors utanför Grythyttan. Tävlingsköken bestod av en halv tältkåta per lag och matlagningen skedde utomhus. Det ställde särskilda krav på kockarna. - Ute kan man inte lita lika mycket till varmhållning och nedkylning. Man måste tänka till en extra gång om det blåser tolv meter per sekund och förrätterna blåser bort, säger Jens Hornestedt och skrattar. Men inför tävlingen var de så väl förberedda att misstagen hade tränats bort innan. En kocktävling handlar inte bara om att laga god mat som ser vacker ut på tallriken. Nej, det gäller också att hålla snyggt och rent runt omkring. - Hygien är en del som kan väga väldigt tungt, förklarar Jens Hornestedt. Han och kollegans vinnande trerättersmeny bestod av norrländsk tunnbrödskåta med färskosttomat och honungssallad, halstrad röding med rotfruktspytt och gräddsås på komese och lingon. Desserten var en komposition av varma kokosplättar med rårörda blåbär och vit chokladmousse. - Vi skulle själva servera maten åt gäster i en tältkåta. <SPAN class=mr>Sten och is var temat </SPAN>Hur maten serverades var också en viktig del. Jens Hornestedt och hans kollega dukade på temat sten och is. Maten serverades på särskilda tallrikar av täljsten, som brutits i ett gammalt stenbrott i trakterna kring Storulvån. - Vi använde lokala råvaror, från småproducenter. Vi valde att servera svenska och finska drycker till maten, i stället för franska viner. Hur komponerar man en ­sådan meny? - Till slut blir det så att man kan tänka ut i huvudet hur mat passar ihop med varandra, man får den referensramen. Ska man vinna en kocktävling finns det alltid saker man kan finslipa ett varv till. <SPAN class=mr>Husmanskost är bra mat </SPAN>Jens Hornestedt lagar helst mat med lokala råvaror, utifrån svenska traditioner som "kryddas upp". Han är kökschef men lagar mat i restaurangköket tillsammans med de andra kockarna. - Det skulle vara otroligt trist att bara syssla med det administrativa, ett sådant jobb skulle jag inte ta överhuvudtaget. Det skulle vara jättetråkigt att inte få stå i köket. Vad äter du helst själv? - Jag är allätare, det är ganska brett. Men helst äter jag den mat man får hemma, palt till exempel. Husmanskost är otroligt gott och det är jättebra mat. I Jens Hornestedts framtidsplaner ingår att resa utomlands och laga mat, kanske till England. - Innan jag har packat upp alla mina banankartonger som står lite varstans hos släktingar här i Boden ska jag göra en resa, säger han.
FAKTA/Jens Hornestedt
<STRONG>Namn:</STRONG> Jens Hornestedt <STRONG>Yrke:</STRONG> Kökschef på fjällstationen i Storulvån, Jämtland Familj: Mamma i Boden, pappa i Luleå, en syster i Karlstad <STRONG>Fritidsintressen:</STRONG> Vid sidan av matlagningen tycker Jens om att teckna, sitta vid datorn och läsa.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om