Ett par år efter att han kom till Sverige startade han eget för att försörja sig själv. Zia Haydari kom hit som ensamkommande flyktingbarn 2010. Nu, åtta år senare, kan han tilldelas ICAs Entreprenörspris.
Det delas ut för första gången. Syftet är att uppmärksamma lokala entreprenörer och entreprenöriella initiativ runt om i landet.
Man har haft en nomineringsfas, som är avslutad. Zia Haydari berättar att omkring 180 personer nominerades.
– Därefter plockades först tio personer ut och av dem har fem gått till final.
Han är en av finalisterna. Mellan den 10:e och 17:e april kommer man att kunna rösta på sin favoritkandidat. Omröstningen sker on-line. ICA-gruppen presenterar samtliga kandidater på sin hemsida. Förutom folkets röst måste finalisterna också ha juryns gillande.
Priset delas ut i två kategorier – Årets lokala hjälte och Årets nystartare. De två vinnarna tilldelas ett stipendium på 100 000 kronor var. Priset delas ut på ICA-dagarna den 3 maj.
– Jag vet inte vem som nominerade mig. Jag visste inte någonting. Att bli nominerade och gå till Sverigefinal är stort. Det är bra för Norrbotten och Boden, säger Zia Haydari.
Han blev både överaskad och mycket glad när han fick veta det.
– Att ha blivit nominerad ser jag som en bekräftelse på mitt företagande och att det lönar sig att tro på sig själv och sin idé.
Naturligtvis hoppas han på många röster och vinst.
Zia Haydari har uppmärksammats tidigare. 2016 fick han Almis pris Årets Nybyggare. Företag som hade startats av nysvenskar sedan tre år bakåt i tiden hade då chansen att bli utsedda. Det årets norrbottniske vinnare var Zia Haydaris företag Take a Chance AB, som inriktar sig på att hjälpa folk som kommit till Sverige genom att tolka, föreläsa och hålla i kurser om hur det svenska samhället fungerar.
– Varje gång något sådant här händer får jag kontakt med andra som jobbar med samhällsutvekcling som jag gör.
Så bygger han vidare på sitt nätverk.
Han hoppas att fler nyanlända ska våga ta steget in i företagsvärlden.
– Med entreprenörsanda kan man komma långt. Flera som kommer till Sverige startar företag, men sällan inom tjänstesektorn, säger Zia Haydari.
Han tycker det är viktigt och ser ett stort behov av integration inom en rad områden i samhället. Näringslivet är ett.