Urbodensaren och buddisten Bo Sundgren sitter längst upp i 7.e kompaniets gamla kasern på A 8. Han kan inte riktigt fatta hur fort allting gått och ser utsjasad ut.

På Hägnan i somras träffade Bo Sundgren och kompisen Bengt Nyström den buddistiske toppmunken i Sverige Phramaha Boonthin Taosiri. De var bekanta sedan tidigare. Det pratades om ett meditationscenter i länet.

Bo Sundgrens kompis bor i Bodsvedjan, nära gamla A 8-området. När de åkte förbi kasernen blev munken överförtjust.

Artikelbild

| 7.e komp. Här bodde artillerister under värnpliktstiden. Nu ska kasernen omvandlas till buddistiskt centrum med tempel och meditation.

En perfekt byggnad.

Efter många kontakter med en mycket positiv kommunledning skrevs på söndagen under ett kontrakt mellan fastighetsägaren Älvbrinken AB och ett thailändskt bolag med säte i Boden. 3 500 kvadratmeter hade bytt ägare.

7:e kompaniets kasern förvandlas. Nästa sommar ska allt stå klart för templet på fjärde våningen och ett centrum för meditation i övriga huset efter en miljonrenovering. På sikt, kanske fyra år, planeras ett buddistiskt världsuniversitet här.

– Man räknar med 120 000 besökare per år, säger Bo Sundgren.

Artikelbild

| Sliten. Bodensarna Bo Sundgren och hans kompis Bengt Nyström har arbetat hårt med projektet sedan i augusti. Nu har det mesta kuggat ihop och verksamheten kan snart starta i mindre omfattning.

Templet i västerbottniska Fredrika besöks av 60 000 människor per år. I Boden räknar man med det dubbla genom det meditationscentrum som skapas i lokalerna. Där ska också kurser hållas. Alla oavsett religion eller etnisk tillhörighet är välkomna till centret.

Ett lyft för Boden, ett närmast svindlande projekt. Besöksnäringen! Handeln! Kulturen!

Sådant kan gå galet?

– Det här blir verklighet, säger Bo Sundgren med fast stämma.

Bäst med buddismen?

– Den är vänlig, buddisterna är generösa. Jag ser en stark kraft i buddismen. Där tror man på ödet och det var ödet som förde munken förbi det här gamla militärområdet.

I sommar har en superkänd thailändsk artist engagerats att framträda i Kläppenteatern.

I länet finns 4 000 buddister, i Sverige 50 000 och i Europa 170 000. I Sverige finns sedan tidigare fyra tempel: Fredrika, Sundsvall, Värmdö och Karlstad.

0921-53913