Den som haft objudna gäster i sitt hus berättar ofta dels om skräcken och chocken vid upptäckten, men också om det obehag de känner efteråt. Kära föremål och minnen kan vara borta, men ron och tryggheten har också blivit rubbad.

– Man känner sig inte säker i sitt eget hem, säger ofta de drabbade.

– Bara det att veta att någon har varit inne i huset är obehagligt. Man får hoppas att polisen får tag på dem så att det går att få tillbaka grejerna, sade Göte Söderholm som drabbades av tjuvarnas framfart i Haparanda i slutet av sommaren.

 

 

Polisen har listor och statistik på villainbrotten i länet. Under året fram till nu har 109 villainbrott skett. Det är uppenbart att flera av dem gjorts av samma personer.

Just Näsbyn i Kalix är ett villaområde, byggt på 1960- och 1970-talet, med enplansvillor. De boende är i blandade åldrar, generationsväxlingen bland villaägarna i området är i full gång.

Under helgen som avslutade augusti månad gjordes inte mindre än sex villainbrott i länets kustland. Tre skedde på Näsbyn , två i Boden och två i Haparanda.

En av de drabbade i Haparanda var Göte Söderholm. Nu när det har gått fem veckor sedan inbrottet i villan, är han fortfarande i full gång med följderna.

– Jag jobbar med försäkringarna, jag satt just i morse vid datorn.

Göte Söderholm har också bestämt sig för att göra det besvärligare för tjuvarna nästa gång de kommer.

– Jag installerar larm och byter ut lås, berättar han.

Hemma hos honom och hustrun tog tjuvarna guldsmycken och kontanter. Han blev också av med ett av kontokorten i plånboken, men lyckligtvis hade han ännu inte hunnit aktivera det kortet.

Men hustruns oäkta pärlor och örhängen, det ratade tjuvarna.

Kurirens karta över inbrotten i länet sedan årsskiftet visar med icke önskvärd tydlighet platser där uppenbarligen tjuvarna funnit sina favoritställen.

Kalix och Näsbyn är illa drabbat, i Boden har det skett 14 inbrott sedan nyårsdagen 2014, uppenbarligen har Älvsbyn fått besök under året. Tolv inbrott har skett i Älsbyn. Arvidsjaur är drabbat, med nio, och i Luleå med Gammelstad har det skett 21 inbrott sedan årsskiftet.

Hur är din hemort drabbad? På kartan kan du se.