Det började med en slump. I sitt Facebookflöde såg hon en annons att det fanns möjlighet att söka stipendium till United World College Red Cross Nordic, i Bergen i Norge.

– Först skulle man skriva en personlig ansökan, skicka med betyg och omdömen från sin mentor och en person till. Jag blev kallad till intervju i Uppsala, sedan hörde de av sig och sa att jag hade tagit mig vidare till slutintervjun i Stockholm, berättar Niko Pornthip Sisopha, 18 år.

Några dagar senare fick hon veta att hon fått stipendiet.

Artikelbild

Rumskamrater. Niko Pornthip Sisopha (till höger) från Porsi bor tillsammans med Jasmine Lai från Hong Kong. "Jag är väldigt tackam att jag fick stipendiet", säger Niko Pornthip Sisopha.

– Det var jätteroligt.

Utbildningen leder till att hon kan söka till universitet över hela världen för vidare utbildning.

– Man kan inte köpa sig en plats på skolan utan man måste bli vald. Alla är här på stipendium. Jag tror att jag sedan vill gå universitet i USA, statsvetenskap eller internationella relationer. Sedan kanske jag tar magisterexamen i Sverige.

Hon kommer från Porsi utanför Vuollerim och gick två år på naturvetenskapliga programmet, med samhällsvetenskaplig inriktning i Jokkmokk.

På skolan finns det runt 200 elever från 90 olika länder.

Undervisningen sker på engelska.

– Vi bor på skolan. Jag delar ett rum med tre andra tjejer. De kommer från Hong Kong, Italien, och en tjej till från Sverige. Det är ovanligt att vi är två från Sverige i samma rum, men hon är ursprungligen från Polen och jag är ursprungligen från Thailand.

Vad hon vet är hon den enda från länet som hittills fått stipendiet.