Joel Andersson skulle planera en firmafest för sitt företag Städakuten i Norr AB, men allt eftersom planeringen fortgick växte projektet och nya möjligheter öppnade upp sig.

– Vi hörde att det inte skulle vara något Boden Alive i år, och bodensarna behöver verkligen en folkfest. Så vi tänkte ”Äh, vi bjuder in hela stan!”, säger han.

På de två månader som gått sedan dess har andra medarrangörer anslutit sig. Bland andra Stefan Gunnarsson, som också kommer att spela på festivalen tillsammans med den norske musikern Jardar Johansen. Området är även öppet på dagarna med aktiviteter som exempelvis modevisning, springtävling, trolleri och lunchservering.

Artikelbild

| Startklart. Festivalens första besökare tittade förbi timmarna innan området öppnades.

– Vi har försökt tänka på allt och alla. Även om det har varit mycket att göra har det gått väldigt smidigt, och nu känns det fantastiskt bra, säger Joel Andersson.

De senaste åren har arrangörerna till en sommarfestival i Boden avlöst varandra, anordnats på olika platser och under olika namn. Det tycks krävas eldsjälar som lägger ner tid och pengar för att arrangemanget ska bli av över huvud taget.

– Kommunen har bidragit med en del men vi som arrangerar tar ju en ekonomisk risk, och så måste det tydligen vara nu för tiden. Men vi gör det för bodensarna, inte för att tjäna pengar. Och om de uppskattar det kan vi försöka göra det igen, säger Joel Andersson.