Joel Andersson, företagare och entreprenör, är vanligtvis en glad fyr med massor med järn i elden. När Kuriren träffar honom på lördagen är dock humöret i botten.

Han och några andra ville förra året liva upp sommar-Boden med en festival. Den hölls på Kläppenområdet nära Bodens camping. 15 000 besökare kom. Festligt, färgstarkt och fullspikat och kommunen bidrog med 100 000 kronor.

Framgången gav råg i ryggen. Festivalarrangörerna hade ambition inför 2015 att utöka konceptet och göra en tre gånger så stor festival. Kanske onsdag-söndag veckan efter midsommar.

Artikelbild

| Inget på Kläppen. Det blir ingen Kläppenfestival i år. Här trollkarlen John Trix i aktion förra året.

– I höstas skrev vi ihop planer och visioner, pratade med kommunens företrädare som var nöjda efter förra året, säger Joel Andersson. Om kommunen ville utöka ville vi det också. Jättegärna. Men detta skulle medföra större kostnader.

24 november sändes en skrivelse till kommunen och arrangörerna jobbade på i tron att kommunen var med på tåget.

Fast det var stopp, enligt Joel Andersson.

– Man ville inte kommunicera. Vi försökte jaga på och fick tvinga till oss möten. Inget hände. Nu är vi i den situationen att de rävat fast oss. Inte lovat på papper, men hela tiden diskuterat att så här ska vi göra.

För en tid sedan meddelade tillväxtförvaltningen att det ska vara litet lokala artister, öppen scen och alla är välkomna. Ingen utökning.

– De har gjort om hela vår festivalidé. Har de ens läst vår plan? Nu pratar man om 100 000 kronor. 18 mars fick vi beslutet. En kniv i ryggen när jag lagt ner massor av tid. Om man tidigt sagt att "vi vill inte att festivalen ska bli större" hade vi inte varit i det här läget och kunnat ordna en KIäppenfestival med annan utformning.

I nuläget blir det ingen Kläppenfestival. Kursen kan inte ändras och det är inte rimligt att det ska ta månader att få fram ett beslut, resonerar Joel Andersson.

– Det här går hårt åt människor som vill göra något när kommunen bara gormar. Till slut tappar dessa personer lusten.

Här några exempel på reaktioner i sociala media:

"Bromsar kommunen utvecklingen av sommaraktiviteter? Jag vet då att jag verkligen hade velat se en Kläppenfestival i år igen.."

" Jag förstår inte varför det inte ligger i kommunens intresse att ordna såna här evenemang. Eller åtminstone inte göra det så jäkla svårt för de som orkar ta initiativet."

"Boden den döda byn, Allt roligt man ser fram emot tas bort".