Det var för sex år sedan som natur- och kulturguiden Eva Gunnare gick en matkulturutbildning i Jokkmokk och året efter startade företaget Essense of Lapland. Hon betonar att hon inte är en kock utan en matkreatör som vill förmedla matmöjligheterna som råvarorna i den här delen av Sverige kan erbjuda.

– Under utbildningen så fick jag chansen att fördjupa mig i renkött, älgkött, fågel, örter, bär och svampar och ta del av traditionerna som finns här, berättar hon.

Eva Gunnare tilläts experimentera med smakerna och blev förälskad i råvarorna från naturens gröna skafferi. Att plocka örter och bär för att sedan smaksätta med var hennes grej helt enkelt.

Artikelbild

– Utbildningsåret gav mig så mycket och jag bestämde mig för att nu är det full fart framåt med all kreativitet som jag har inom mig.

Eva Gunnare bor alldeles intill Jokkmokks fjällträdgård nedströms Talvatissjön med växter från fjäll-, skogs- och myrmiljö och ett stort utbud av smaker. Hennes inslag i Taste of Sápmi är en smakupplevelse men även en berättelse och sångföreställning om de åtta årstiderna. Eva Gunnare menar att de ljusa somrarna och den höga årsmedeltemperaturen gör inlandet ovanför polcirkeln extra fördelaktigt för växtligheten.

– Växterna växer dygnet runt och det innebär att de ger mer näring och smak än på många andra platser i världen. Det innebär också att allt vilt får i sig näring när de äter, men det är ingenting som vi använder som säljargument här uppe för vi tänker aldrig på det.

Med sin smakföreställning vill Eva Gunnare både inspirera och reflektera kring hur människor lever i dag. Hon vill visa en annorlunda livsstil som hon tror många längtar efter. För hon har själv gjort den resan.

Artikelbild

Eva Gunnare växte upp i centrala Stockholm och blev förälskad i Lappland när hon som 20-åring kom till Kvikkjokk för ett sommarjobb. Hon återvände varenda sommar innan hon flyttade upp för gott för 23 år sedan.

– Visst kände jag det storslagna med naturen men det berodde mest på att jag kände mig så hemma med kulturen och människorna här.

Artikelbild

Eva Gunnares kunder är främst besökare och företag men det kan också handla om kurser som arrangeras av studieförbund eller privata aktörer. På somrarna har hon en guidad tur i skogarna kring Jokkmokk som sedan avslutas hemma på Sirkasgatan. Själv tycker hon om att det är extra roligt att förmedla sin kunskap till lokala föreningar.

– Alla här känner nog igen det jag pratar om men jag kanske kan ge jätterolig inspiration. En älgjägare kanske ka få tips om hur man kan krydda köttet.

Artikelbild

Inlandsbanans upplevelseresa Taste of Sápmi startar midsommarhelgen.