"Bättre värld för kommande generation"

Under fredagen manifesterades det i Boden under namnet " Fridays for Future". – Det är en tyst demostration. Greta tycker miljön är viktig och det tycker också vi", säger Monica Kolm.

Britt Nordenstam, Ann Carlberg, Monica Kolm, Annika Van Keeken med barnen Frej och Julia, Catarina Ask och Hans Nordenstam.

Britt Nordenstam, Ann Carlberg, Monica Kolm, Annika Van Keeken med barnen Frej och Julia, Catarina Ask och Hans Nordenstam.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-09-30 07:45

Manifestation på fredagarna är landsomfattande och inspirerad av skoleleven Greta Thunberg. Syftet är att politikerna ska hedra Parisavtalet och jobba för att snabbt fasa ut fossila bränslen för att undvika skenande och oåterkalleliga klimatförändringar.  På Medborgarplatsen fanns några bodensare och politiker på plats.

– Jag tittar på min pensionsprognos där den förväntade livslängden är 84 år. Då är det 20 år kvar för mig. Jag känner också starkt för mina barn, mina barnbarn och mitt ofödda syskonbarn. Vad finns det för värld kvar när de växer upp, säger Kolm.

Catarina Ask (MP) och kfu-ordförande tycker att många pratar illa om Greta i dag.

– Vi vuxna vill också visa att vi stödjer henne. Vi lyssnar också på forskningen och det är som hon säger.  Vi måste värna kommande generationer för vi håller på att utrota vår planet.

Annika Van Keeken hade med sig barnen Julia och Frej Karlström.

– Jag gör det här för jag vill kunna se mina barn i ögonen och säga att jag gjorde vad jag kunde.

Ann Carlberg erkänner att när hon var liten och fiskade så slängde hennes familj soporna ned i vattnet.

– Det hade staten sagt åt oss att göra. Nu får jag lov att fixa till det som våra generationer ställt till för mina barn och barnbarns skull. För att visa att jag gjorde något.

Även Britt Nordenstam och maken Hans manifesterade.

– Jag är väldigt berörd av Gretas kamp.  Jag märker själv att bränderna ökat och att det i dag knappt finns några insekter i vår lilla trädgård.

Monica Kolm vill engagera sig i miljökampen.
Monica Kolm vill engagera sig i miljökampen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!