De är nominerade till priset Årets Eldsjäl

Nu är det klart vilka personer i Boden som är nominerade till priset Årets Eldsjäl. Det är bodensarna som avgör vem det blir, omröstningen har öppnat.

Klanen Nordqvist, Lisbeth, Arnold och Ivan, har lagt ned många, många timmars ideellt arbete i föreningen Skogså IF.

Klanen Nordqvist, Lisbeth, Arnold och Ivan, har lagt ned många, många timmars ideellt arbete i föreningen Skogså IF.

Foto: Mats Engfors / Fotographic

Bodens kommun2019-10-30 14:17

Boden fyller 100 år som stad. Kommunen har bestämt att den ska hylla alla ideella krafter, som är en förutsättning för det som kommunen kallar närhetsliv. 

På den stora galan #Närhetsliv 2019 på Bodensia den 16 november kommer tio priser delas ut i olika klasser. En av personerna som ska hedras är Årets eldsjäl och på måndagen släppte kommunen de nominerade. Norrbottens Media har presenterat de nominerade i övriga klasser. I dessa finns jurygrupper som bestämmer vem som får priset. Eldsjälspriset avgörs av folkets röst.

Sigrid Söderholm, IOGT-NTO:s grand old lady, är av de nominerade. Hon har med outtröttligt engagemang arbetat ideellt i många, många år. Hon har bland annat anordnat sommarläger och träffar för barn till missbrukare. Hon hjälper även vuxna och är ett föredöme. 

Klanen Nordqvist med pappa Arnold, mamma Lisbeth och sonen Ivan har nominerats för sitt engagemang i Skogså IF. Arnold Nordqvist är årsbarn med föreningen. Han sköter bland annat skidspåren och fotbollsplanen. Lisbeth Nordqvist är funktionär, storbagare och håller koll på försäljningen. Sonen Ivan är tränare för herrlaget, som i år tog sig till div 3-kval.

Janne Lundman, Boden BS, har varit kassör i Bodens Bowlingsällskap sedan föreningen bildades 1960. Han har varit aktiv spelare under några år, ledare, allt i allo och försäljare av bingolotter. 

Maria Berglund, ABF, tar med ett otroligt engagemang sig in sina medmänniskor. Handfast har hon tillsammans med nya och gamla bodensare startat upp odlingslotter i Gammelbyn, hon håller i sy-och stickkurser och cykelkurser för nyanlända kvinnor.

Bengt Lindbäck, Boden Hockey, har i över 30 år varit ovärderlig för hockeyklubben.  Han slipar skridskor, beställer prylar, kör buss till bortamatcherna och ta ledigt från jobbet för att ideellt ställa upp när det behövs.

Varför är det viktigt att lyfta eldsjälarna i Boden? 

– För att de ideella krafterna betyder så mycket för så många. Människor jobbar i det tysta och skapar inga rubriker. Nu är det hög tid att vi fokuserar på dem. Eldsjälar kommer alltid behövas och att tillägna en helkväll åt kommunens ideella urkrafter i föreningar och organisationer sänder signaler om hur viktiga de är för samhället, säger Linnéa Byberg, eventproducent på Bodens kommun. 

Rösta kan man göra via ett formulär på kommunens hemsida eller på Facebook. Omröstningen är öppen till och med 10 november.

Sigrid Söderholm har visat på den trygghet ett nyktert liv medför.
Sigrid Söderholm har visat på den trygghet ett nyktert liv medför.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!