Kvinnorna som syr ihop Haradsrevyn

Bakom Haradsrevyn finns kreativa kvinnor med symaskiner. Systrarna Inger Nyström och Majne Winroth och svĂ€rdottern Maja Winroth syr kreationerna som lockar till skratt.”Publiken gillar det lilla extra.”

En blÀckfisk och en kamel. Inger Nyström och Majne Winroth testar drÀkterna de sytt till revygruppen.

En blÀckfisk och en kamel. Inger Nyström och Majne Winroth testar drÀkterna de sytt till revygruppen.

Foto: Lena Leffler

Bodens kommun2019-10-21 20:15

Revyn har blivit en riktig slÀktaffÀr. Systrarna Inger och Majne har en mamma som heter Eivor som ocksÄ sytt Ät revyn i flera Är.

– Mamma Ă€r 90 Ă„r sĂ„ hon har fĂ„tt dispens. Jag och min syster sydde klĂ€der Ă„t förestĂ€llningen Agnes, Ă€lven och upproret som spelades i Edeforsbygden för 20 Ă„r sedan. DĂ„ förstĂ„r du att vi hĂ„llit pĂ„ lĂ€nge, sĂ€ger Majne Winroth.

Maja Winroth Àr hennes svÀrdotter. Hon kom in i sysvÀngen för fem Är sedan. Men hon har erfarenhet sjÀlv av revy frÄn tidigare Är.

– Jag stod pĂ„ scenen redan som 13-Ă„ring med Vuollerimrevyn som min mamma startade. Men jag tror att har man höga krav pĂ„ sig sjĂ€lv och aldrig blir riktigt nöjd kan det vara svĂ„rt att stĂ„ pĂ„ scenen. DĂ€rför nöjer jag mig med det konstnĂ€rliga, sĂ€ger hon.

Det Àr hemma hos henne som gÀnget syr.

– Det bĂ€sta med att vara delaktig i en revy Ă€r gemenskapen och att man fĂ„r sitta och klura till det med det lilla man har, sĂ€ger Inger Nyström.

– Vi har vĂ€ldigt roligt tillsammans nĂ€r vi syr alla drĂ€kterna. Det Ă€r vĂ€l bara en bonus att nĂ„gon fĂ„r se vad vi har gjort ocksĂ„, sĂ€ger Maja Winroth.

Alla tre Àr rörande överens om att mÀngden bestÀllningar kan variera.

– RevygĂ€nget sĂ€jer varje gĂ„ng att det inte ska vara sĂ„ mycket grejer. Sedan tillkommer det alltid smĂ„ spĂ€nnande projekt som de undrar om vi hinner med. Det kan vara nĂ„got extra som Ă€r vĂ€ldigt roligt, sĂ€ger Maja Winroth.

Hon har Àven mÄlat scendekor och hÄllit pÄ med scenografin.

– I vĂ„rt gĂ€ng Ă€r det Inger och Majne som Ă€r de duktiga sömmerskorna. Jag kan sy men jag bidrar vĂ€l mest med den konstnĂ€rliga biten och eftersom jag gĂ„tt konstlinjen i Sunderbyn tycker jag det Ă€r vĂ€ldigt roligt.  Det blir Ă€ven mĂ„nga olika tekniker nĂ€r vi gör scenklĂ€derna som med drĂ€kten Moder Jord som var allas verk, sĂ€ger Maja Winroth.

Är revygĂ€nget alltid nöjda?

– Ja, de litar nog mycket pĂ„ vĂ„rt omdöme.  Jag har ju scenvana och vet vad som funkar och som nĂ„r ut till en större publik, sĂ€ger Maja.

–  Alla plagg ska ju ocksĂ„ vara lĂ€tt att snabbt tas av och pĂ„ sĂ„ det blir mycket dragkedjor, sĂ€ger Majne.

FavoritdrÀkter genom revyÄren förutom Moder Jord Àr Tuppen, Kamelen och blÀckfisken. Den sista Àr mest Ingers verk.

– Den hade mycket armar men det fanns en del  annat att klura pĂ„ nĂ€r det gĂ€ller blĂ€ckfiskens alla delar, sĂ€ger Inger Nyström.

Sygruppen Ät Haradsgruppen bestÄr av Majne Winroth, hennes svÀrdotter Maja Winroth och Majnes syster Inger Nyström. " Vi har vÀldigt roligt tillsammans nÀr vi sitter och syr ihop."
Sygruppen Ät Haradsgruppen bestÄr av Majne Winroth, hennes svÀrdotter Maja Winroth och Majnes syster Inger Nyström. " Vi har vÀldigt roligt tillsammans nÀr vi sitter och syr ihop."
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!