Bodenskolor deltar i Kockduellen

Grundskolor i Boden och Piteå ställer upp i den rikstäckande tävlingen Kockduellen. I Boden erbjuder restaurangskolan på Björknäsgymnasiet eleverna att genomföra deltävlingen där.

Tova Granbom och Melissa Jansson berättar att de lagade kycklinggryta med sötpotatis och morötter. Melissa tycker det är roligt att laga mat.

Tova Granbom och Melissa Jansson berättar att de lagade kycklinggryta med sötpotatis och morötter. Melissa tycker det är roligt att laga mat.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Bodens kommun2019-11-22 08:47

Björknäs står för råvarorna och eleverna får tillgång till deras kök. Gymnasiet har även satt ihop en jury. Totalt deltar 23 lag från Boden.

 – Det var lärarnas idé och jag tyckte den var jättebra. De är engagerade lärare som jobbar hårt för att få fler elever och gör allt för eleverna. Vi har en fantastisk restaurangutbildning i Boden, säger Kathrun Magito, rektor.

Först genomförs en deltävling inom skolan som är med. Vinnaren går vidare till en stadsfinal, som genomförs den 22 januari i Boden. Vinnaren därifrån har möjlighet att kvalificera sig till den stora riksfinalen i Stockholm. Tävlingen arrangeras av Visita.

– Vi har som mål i Boden att få med ett vinnande lag till riksfinalen, säger Kenneth Vinblad von Walter, lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet.

En av dagarna var det elever från Brönjaskolan som var där. Det var så många elever som ville vara med att skolan fick dela upp det i två tävlingsheat berättar Catarina Wiklund, lärare i hemkunskap. Hon tycker det är jätteroligt att ha ett samarbete med gymnasieskolan. 

– 6000 elever i åttan och nian tävlar i hela Sverige. Vi har ungefär 60 elever som tävlat här hos oss på restaurangskolan under tre dagar i Kockduellen, säger Kenneth Vinblad von Walter. 

Tanken och syftet är att få fler elever intresserade av gå och genomföra restaurang- och livsmedelsprogrammet. 

– Vi ser att rekryteringsbehovet är enormt. Branschen skriker efter folk och vi ser en oroväckande utvecklingen eftersom antalet som går ett yrkesprogram har minskat. Så är det även på restaurang- och livsmedelsprogrammet, säger Kenneth Vinblad von Walter. 

Han tror bland annat att elever inte alltid gör egna val, utan att de påverkas av föräldrar och kompisar

– De elever som går hos oss får en bred utbildning och det går att tjäna bra med pengar. Elever som startar sin utbildning här har en jobbgaranti. De kommer att få jobb. 

Kenneth Vinblad von Valter passar på att slå hål på myten att de som går yrkesförberedande program inte blir behöriga till högre studier. 

– Det blir man. Eleverna läser extra kurser inom ramen så att de kan läsa vidare om de vill. 

Kathrun Magito berättar att deras elever är eftertraktade och ofta erbjuds jobb efter sina praktikperioder. 

– Men vi tycker det är viktigt att de får sitt slutbetyg. 

Ebba Fors förklarar att hennes lag gör en currygryta med kyckling. Hon hoppades på vinst. "Vi vill visa vad vi kan och gå längst."
Ebba Fors förklarar att hennes lag gör en currygryta med kyckling. Hon hoppades på vinst. "Vi vill visa vad vi kan och gå längst."
Karta: Björknäsgymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!