Medlemmarna som jobbar på Räddningstjänsten i Boden har som lag utsetts att representera sitt fack Ambulansförbundet under EMS 2018 i Köpenhamn. EMS 2018 är en europeisk kongress för ambulanspersonal och dess huvudmän. Under kongressen som startade på måndag 16 april och håller på till onsdag hålls också ett europamästerskap i ambulanssjukvård.

Varför blev det Boden som tävlar?

– Vi hade tur i lottningen. Det är medlemmar i förbundet från hela Sverige som fått söka till lagtävlingen, säger Åsa Hansson.

Artikelbild

| Lärorikt. Det tycker Malin Marklund, ambulanssjuksköterska att både kongressen och tävlingen varit. " Vi är glada att ambulansförbundet lät oss åka."

Enligt förbundsordförande Gordon Grattidge har Ambulansförbundet haft en snabb tillväxt av medlemmar i Norrbotten och framförallt Boden. I dag finns två yrkeskategorier på ambulansen. Det är sjuksköterskorna som tidigare var med i Vårdförbundet och ambulanssjukvårdarna som hör till Kommunal.

– För två, tre år sedan gick många på vår arbetsplats över till Ambulansförbundet från båda dessa yrkesgrupper. Vi jobbar ju här tillsammans i team och brinner för samma frågor.

– Vi upplevde att Ambulansförbundet är ett bra förbund att vara med i. De förstår båda yrkesgruppernas frågor inte minst arbetsmiljön som är viktig, säger Malin Marklund.

Ambulansjuksköterskorna från Boden ser tävlingen som en morot liksom kongressens stora utbud.

– Det känns roligt att åka på ett event för det händer ytterst sällan. Vi får också delta i en tävling som innehåller moment som vi faktiskt jobbar med och utför i vårt dagliga arbete. Vi kommer också att få ta del av den stora kongressens utbud. Det blir både föreläsningar och företag som visar utrustning. Så det blir mycket matnyttigt för vårt yrke. Vi ser också fram emot att träffa och utbyta erfarenheter med annan personal från hela världen och höra hur de jobbar, säger Johanna Jacobsson Åhl.

Europamästerskapet kör igång under tisdag, onsdag. De tolv tävlande lagen kommer från hela Europa och det finns också med ett lag från Nya Guinea för att mäta sina kunskaper med verklighetstrogna scenarion.

– Vi har inte tränat speciellt utan mer pratat om hur vi ska lägga upp arbetet. Som vi förstått ska det vara olika scenarion där vi ska göra ett omhändertagande.Det kan bli i princip vad som helst men troligen en traumadel och en hjärt- och lungräddningsdel. Skillnaden från ett arbetspass är att man nu blir bedömda av domare under själva själva momenten, med allt från insatsen till teamarbete, säger Malin Marklund.