Globalt perspektiv på Bok & Bild

För tolfte gången arrangeras Bok & Bild i Luleå. I år under temat ”Världen berättar”.

Från flugfiske till Aleppo. Temat för årets upplaga av Bok & Bild är "Världen berättar" Ett brett tema. Programmet rymmer allt från flugfiske till Aleppo, menar projektledaren Jan Olofsson

Från flugfiske till Aleppo. Temat för årets upplaga av Bok & Bild är "Världen berättar" Ett brett tema. Programmet rymmer allt från flugfiske till Aleppo, menar projektledaren Jan Olofsson

Foto: Eija Dunder

Bok & Bild2017-10-10 20:00

– Vi har flera programpunkter med globalt perspektiv. Som världen ser ut idag är det svårt att undvika, säger Jan Olofsson, projektledare.

Han lyfter bland annat föreläsningen av författaren Carlos Rojas som skrivit boken ”Var går gränsen?”, där flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps problematiseras ur ett etiskt perspektiv, men även luleåfödda Cecilia Hansson som i ett samtal med Joseph Knevel diskuterar Hanssons bok ”Hopplöst, men inte allvarligt - Konst och politik i Centraleuropa”.

– Det blir ett samtal med yttrandefriheten i fokus mot bakgrund att den kringskärs i många länder i Centraleuropa, exempelvis Ungern. Men vi ville också lyfta Luleås första fristadsförfattare, Tesfagiorgis Habte Kelati, från Eritrea. En mycket viktig fråga i dagens värld. Vi visar också filmen ”One day in Aleppo” av Ali Alibrahim, syrisk filmare och fristadskonstnär i Region Jönköping, säger Jan Olofsson.

Han menar att Bok & Bild precis som tidigare år strävat efter att skapa en bred och folklig festival med ett antal namnkunniga författar- och konstnärsnamn inom Sverige där man är generös med att erbjuda plats för lokala aktörer.

– Därför spänner programpunkterna från flugfiske till Aleppo. Bok & Bild strävar inte efter, eller har budget, för att bli en internationell litteraturfestival, säger han.

Nytt för i år är att man samarbetar med Studieförbundet Bilda som har egna programpunkter. De håller bland annat i en workshop i Blackout Poetry som innebär att man använder redan skrivna ord och gör poesi av dem. Dessutom håller de ett panelsamtal om låtskrivande med BD- pop.

– Vi har också utökat programmet för barn där det mesta sker på söndag. Då kan man få prova på att skapa teater med Lule Stassteaters skådespelare och träffa författaren Mats Strandberg och illustratören Sofia Falkenhem som skapat de omtyckta Monsterböckerna. Dessutom hålls sedvanligt bildverkstad för barn i Konsthallen samt att man kan gå på teatern ” Sagohjulet”.

Totalt erbjuds drygt 50 olika programpunkter under de tre dagar som denna fest för konsten och litteraturen pågår i Kulturens hus med start på fredag den 20 oktober klockan 18 med att konsthallen öppnar och det hålls en berättarkväll innan Mattias Alkberg med band avslutar.

– Fredagskvällen har inträde, men lördagens alla programpunkter är gratis och de är många, säger Jan Olofsson.

Fotnot: Hela programmet för Bok & Bild 2017 finns på www.bokobild.se
Bok & Bild

Under Bok & Bild uppmärksammas även att 2017 är ett märkesår för samisk kamp och kultur.

Deltagande konstnärer i urval: Sigrid Sandström, Mats Wikström, Monica Edmundsson, Pelle Granberg, Roxy Farhat samt genusfotografen Tomas Gunnarsson.

Deltagande författare i urval: Tesfagiorgios Habte Kelati, Tsegay Mehari, Sverker Sörlin, Mikael Niemi, Gunnar Kieri, Cecilia Hansson, Martina Montelius, Carlos Rojas, Mats Strandberg och Arne Müller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om