Marknaden stekhet: Folk är beredda att betala miljoner

Fritidshusmarknaden i länet är fortsatt het. För ett riktigt bra strandnära läge är många beredda att betala flera miljoner.

Mer bekväma. Fastighetsmäklaren Daniel Johansson säger att dagen köpare av fritidshus ställer högra krav på att det ska vara bekvämt.

Mer bekväma. Fastighetsmäklaren Daniel Johansson säger att dagen köpare av fritidshus ställer högra krav på att det ska vara bekvämt.

Foto: Per Öbom

Bostäder2016-07-04 10:27

Under de tolv senaste månaderna har priset på ett fritidshus i Norrbotten stigit med tolv procent. Enligt Svensk mäklarstatistik gjordes totalt 157 försäljningar under perioden. I snitt fick köparna betala 1 072 000 kronor. Noterbart är att ungefär 70 procent av försäljningarna gjordes i Piteå och Luleå.

– I år är det ungefär som förra året. Fritidshusmarknaden står lite utanför den vanliga bostadsmarknaden. De som köper fritidshus är inte lika känsliga för psykologin kring amorteringskravet och de bitarna, säger mäklaren Daniel Johansson, Svensk fastighetsförmedling.

Vi träffar honom då han visar ett fritidshus ute i Jaktviken, en dryg mil utanför Luleå. Ett hus som är vinterbonat och som kan användas som åretruntboende.

– Sådan här lägen, med vattenkontakt och en prisbild runt 1,5 miljoner, har en stor köpgrupp och de omsätts ganska snabbt, säger han.

Läget på fritidshuset har stor betydelse. De riktigt fina lägena säljs alltid snabbt och då är det läget köparen betalar för, inte för själva stugan. Många fritidshus har sålts för flera miljoner och sedan har köparen rivit huset och byggt upp ett nytt hus för ytterligare ett antal miljoner.

– Sjö och strand är viktigt. Egen brygga, egen hamn, båtplats, havet och avståndet till fritidshuset är andra viktiga faktorer, säger Daniel Johansson.

Marknaden för fritidshus som inte har strandnära läge är något trögare.

– Men som säljare av ett fritidshus har du sällan behov att sälja direkt, så det har inte så stor betydelse om du får ha det ett eller två år till har inte så stor betydelse, säger han.

En annan sak som har ändrats under de senaste åren är kravet på bekvämligheter.

– Ska vi hitta en bred köpgrupp är det mer och mer ett krav att det ska vara lite bekvämt. Det finns en charm i sig med utedass, men man är beredd att betala för bekvämligheter, konstaterar Daniel Johansson.

Det blir också allt vanligare att fritidshusen används som åretruntboende och då är givetvis vatten och avlopp nästan ett måste.

Två som börjat fundera på att sälja huset och köpa ett fritidhus, kanske ett där de kan bo året runt är paret Rolf och Maritha Mörtzell. I dag bor de i ett hus på Hertsön.

– Vi har varit på några visningar. Vi funderar på ett fritidshus där vi kan bo året om. Då får man både ett fritidhus och ett hus och har bara ett boende, förklarar Maritha Mörtzell.

De har även funderat på alternativet att ha en lägenhet i stan och ett fritidhus för att vara i på sommaren. Men för stunden känns ett åretruntboende som det hetaste alternativet, så de fortsätter att sondera marknaden i jakten på sitt drömboende.

Så här många fritidshus finns det i länets kommuner

Fritidshus i Norrbotten

Luleå: 4 341

Piteå: 3 534

Kalix: 2 591

Kiruna: 2 331

Boden: 2 194

Pajala: 2 152

Gällivare: 1 935

Arvidsjaur: 1 347

Jokkmokk: 1 273

Arjeplog: 1 247

Haparanda: 1 179

Övertorneå: 930

Överkalix: 914

Älvsbyn: 845

Total: 25 540

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!