Under natten till torsdagen inträfade en soteld i en fastighet i södra Prästholm. Räddningstjänsten i Råneå kallades till platsen och hjälpte de boende.
Skorstensfejarmästare Lars Pettersson i Luleå menar att soteldar inte behöver uppstå om vi bara eldar på rätt sätt.
– Men om du eldar dåligt med en syrefattig förbränning så finns det risk. Många har fortfarande uppfattningen att om de sparar glöd så sparar de ved. De minskar syretillförseln för tidigt.
Elden lugnar ner sig och brinner mindre intensivt, men det kan också leda till tjäravlagringar i skorstenen.
Det är inte så vanligt att det blir soteld i skorstenar som är anslutna till braskaminer. Problemet uppstår hellre i skorstenar som är anslutna till värmepannor.
– Man är för snål och drar åt dragluckan för tidigt, säger Lars Pettersson.
Han påpekar att äldre värmepannor har ett naturligt skydd för syrefattig förbränning.
– De är ofta lite glesa runt luckorna, så syre kommer åt naturligt.
Det finns ett enkelt sätt att kolla hur du eldar.
– Gå ut utanför huset en vacker dag som den här, råder Lars Pettersson.
– Om röken från din skorsten stiger ljus och fin rakt upp i luften, då gör du rätt. Men om den är lite tung och fet, så handlar det om syrefattig förbränning.
Ett annat problem är att det eldas med inte tillräckligt torr ved. Det kan finns skäl att ha ordning i vedförrådet, så att den nya veden som kanske inte är tillräckligt torr läggs på ett speciellt ställe och ved som legat längre och är mera lämplig att stoppa i pannan på ett annat.