Nytt knarktillslag av Tullen i Haparanda

Det var i fredags som tullen i Haparanda grep en man i 40-årsåldern som hade drygt ett kilo cannabisharts i sitt bagage. Tullhunden Boy var en bidragande orsak till att mannen åkte fast.

Tullhunden Boy var, i vanlig ordning, med och hittade cannabishartset.

Tullhunden Boy var, i vanlig ordning, med och hittade cannabishartset.

Foto: Herman Öberg

Brott & Straff2019-10-01 14:55

Den gripne är svensk medborgare men är inte bosatt i Haparanda. När han greps hittades drygt ett kilo cannabisharts i mannens bagage. Delar av beslaget har nu skickats till Tullverkets labb i Solna, Stockholm för analys.

Ett kilo cannabisharts rubriceras som narkotikabrott av normalgraden, fem kilo är grovt narkotikabrott. När det är under grovt brott handhar tullen ärenden fram till rättegång, då har en allmän åklagare över ärendet och därmed också processen i domstolen. Ett kilo cannabisharts betyder dock i runda slängar cirka sju månaders fängelse.

Efter förhör släpptes mannen på fri fot eftersom man anser att det inte finns någon flyktfara då den misstänkte har en adress inom riket. Det anses inte heller finnas någon risk att mannen på fri fot kan försvåra utredningen eller risk för fortsatt brottslighet.

Tullhunden Boy var återigen inblandar i fyndet av cannabishartset och det är inte första gången som Boy luktar till sig narkotika. Det är inte speciellt förvånande att Boy blivit tilldelat utmärkelsen "årets tullhund".

Tullen i Haparanda har senaste halvåret gjort både stora och mindre beslag av narkotika.

Förra veckan togs en 65-årig man från södra Finland med drygt 400 tabletter subutex. Förra veckan togs dessutom en mindre mängd kokain. Tidigare har också stora beslag av subutex och cannabis gjorts och som har renderat i långa fängelsestraff.

Tullen i Haparanda har beslagtagit drygt ett kilo cannabisharts. En man i 40-årsåldern är misstänkt.
Tullen i Haparanda har beslagtagit drygt ett kilo cannabisharts. En man i 40-årsåldern är misstänkt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!