Sista hovrättsdagen i hissolyckan i LKAB

Nu är hovrättsförhandlingen avslutad i den uppmärksammade hissolyckan vid LKAB för drygt sex år sedan. I mitten av januari kommer hovrättsdomen.

BROTT2016-12-14 17:13

I maj 2010 omkom far och son i Vitåforsgruvan vid LKAB i Malmberget efter att vajern som deras korg var fäst i släppt från en kranbil. Korgen störtade 140 meter ned i ett gruvschakt.

Utredningen drog ut på tiden och Justitieombudsmannen har riktat kritik mot polis och åklagare för att arbetet gick för långsamt. Först 2015 åtalades fem företag för dödsolyckan. Ingen individ stod åtalad, då det enligt åklagaren inte går att bevisa att en eller flera enskilda burit ansvar för olyckan.

LKAB, NCC Construction Sverige AB, JUC Värmeteknik, ConMine och Kurt Andersson Grävmaskin AB åtalades och avkrävdes att betala företagsbot på tre miljoner kronor var. För att sådan ska kunna utgå krävs att brott anses ha begåtts. Men Gällivare tingsrätt friade samtliga bolag från ansvar för olyckan.

Domen överklagades till hovrätten. Det är dels åklagaren och dels anhöriga som krävde ny rättegång och fällande dom.

Hovrättsförhandlingen inleddes förra veckan. Under tisdagen gjorde målsägandebiträden och åklagare sina slutpläderingar, på onsdagen var det försvarets tur. Inget nytt har framkommit under hovrättsförhandlingen. Åklagaren står fast vid samma yrkande.

– Det är inte målet utan domen som prövas, säger åklagare Stig Andersson vid Riksenheten för miljö och arbetsmiljömål.

Nu återstår att vänta på vad hovrättens jurister beslutar.

Dom kommer 13 januari.

Hovrätten

Det finns sex hovrätter i landet.

Är du inte nöjd med tingsrättens dom, är det i de flesta fall till hovrätten du ska överklaga. Hovrätten är andra instans i frågor som rör brottmål, tvistemål och andra domstolsärenden som redan har behandlats i tingsrätt.

Till hovrätterna inkommer mellan 20 000 och 25 000 mål per år.

Källa: Sveriges domstolar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om