Det blev en tidig sjua i första tioskottsserien som satte lite griller i huvudet på Johansson och som fick några nior och åttor i spåren efter sig.

– Jag fattade inte var den sjuan kom ifrån, den ställde mig. Det kändes verkligen inte som en sjua, sa Johansson efteråt.

Han avslutade dock sin första tjugoskottsserie snyggt med åtta raka tior. I den efterföljande rundan blev det 95+95 poäng. Totalt blev det 378 poäng för honom, plats 23.

– Det är nästan 10 poäng mindre än vad jag skjutit i snitt på tidigare tävlingar, säger en besviken Johansson och fortsätter:

– Det trodde jag inte, att det skulle gå så här dåligt. För lite tävlingar i kroppen kan det bero på. Innan har jag skjutit många småtävlingar och åkt på tester kors och test, men nu har jag fått prioritera färre tävlingar utifrån vad ekonomin tillåter, säger han. Så om jag inte klarar av nerverna på samma sätt... För träningsmängden är det inget fel på, sista året har jag skjutit som en tok. Så jag kan inte riktigt sätta fingret på varför det gått dåligt, men det är många faktorer. Mycket småmisstag, inte ”håller i här” och inte ”tittar där” och så gör man det för många gånger. Det går bra hemma, men denna gång när det hettat till har det inte gått.

Men det fanns något att glädjas åt ändå. Tillsammans med Emil Martinsson och Jesper Nybergs poäng räckte det hela vägen upp till lagsilverplats. Det var ett silver med god marginal – åtta poäng – ner till bronsmedaljörerna Ungern och med fem poäng upp till segrande Ryssland.

– Det är ju inte tack vare mig i alla fall, det är en sak som är säker. Men det känns ju skitkul. Det är laget som jag går in för främst, att skjuta en bra tredjeplacering. Laget är, tycker jag, nästan än roligare än individuellt tävlande om jag ska vara ärlig. Det är större på det sättet att det är tre stycken som ska lyckas där, och det är hur många poäng som helst att tävla om. Så för mig personligen är det större, säger Rickard Johansson.

– För mig är lagsilvret kanske inte lika högt värderat som det individuellt, men nästan. Det är kul, säger Jesper Nyberg.

– Tummen upp, så ska det vara, säger Emil Martinsson om lagmedaljen.