Det är företaget CHR bygga bostäder entreprenad AB som fått bygglov.

De hade tidigare planer på att bygga radhus i samma kvarter.

Jonas Åkerman, vd för CHR bygga bostäder, säger att de har en dialog med kommunen. I diskussionen med kommunen kom de fram till att de kanske skulle satsa på flerfamiljshus istället för radhus och gjorde därför halt i den processen.

Artikelbild

| ETAPP ETT. Den första etappen ska byggas på den mark där Lundagårdsskolan stod innan den revs.

– Först och främst handlar det om vad som behövs i kommunen och vad som efterfrågas i det aktuella området. Det finns mikroekonomier i varje kommun.

Bygglovet gäller byggnation av fyra hus i fyra våningar och som ska innehålla tvårumslägenheter. Det är den första etappen. På en visionsskiss över området finns det inritat ytterligare fem flerfamiljshus.

CHR bygga bostäder bygger i regel bostadsrätter. Hur det blir i Boden är oklart ännu.

– Om det blir bostadsrätter eller hyresrätter har vi inte bestämt ännu. Det pågår fortfarande diskussioner, säger Jonas Åkerman.

Artikelbild

| VISION. En visionsskiss över hela området.

– Vi har inte byggt hyresrätter tidigare, men för oss betyder det mycket vad kommunen gör för bedömning. Den vet bäst vad som behövs, krävs och önskas. Vi vill göra det som är bäst för kommunen. Vi vill inte bygga något som människor inte vill ha och det ska passa in i kommunplaneringen.

Han tillägger att det inte är någon skillnad när man bygger hyresrätter eller bostadsrätter. Men för att stimulera nybyggnationer av hyresrätter har kommunen i Boden beslutat att upplåta tomrätter avgiftsfritt de första fem åren.

– Det är bra, eftersom det är en annan ekonomi i hyresrätter jämfört med bostadsrätter, säger Jonas Åkerman.

Läs mer: Avgiftsfri tomträtt första åren för hyresrätter

Jonas Åkerman tror på Boden och ser närheten till Luleå som en fördel.

– Det händer mycket både i Boden och Luleå. Det är jättespännande och kul.