Hon har letat rätt på en rad lycksalighetens öar i tillvaron, det må vara i Österbottens skogar, i exotiska trakter eller som i sin senaste bok inne i en poetisk rymd.

Boken har titeln ”Orkidébarn” och det tilltalande omslaget visar bilder på allehanda djur och växter som man senare hittar igen i dikterna, som spov, spillkråka, igelkott, katt, en kvist mogna hallon, göknycklar.

Maskrosbarn är tåliga individer som klarar av svåra uppväxtförhållanden, men nu finns också begreppet orkidébarn, som är maskrosbarnens motsats. Det är sköra barn som riskeras att lätt skadas av både stress och stöd. Men alla behöver ju tröst, och Byggmästars numera omfattande produktion av glada diktböcker erbjuder ett lyriskt husapotek för behövande läsare. Ja, varför inte droga sig med uppåttjack i form av lyrik?

Det bräckliga livet bandageras med lyrik:

Just precis

nu hörs liksom en svag rymdmusik genom

bolstren, genom de lindblomsdoftande diktbandagen

och lyrikplåstren, lindade kring det tunnhudade

och kristallglassköra livet

I den nya boken tar Byggmästar med sig läsaren ut på en fantastisk resa i sitt diktade universum, som en Alice i diktandets underland. Där kan man resa i både tid och rum, man kan plötsligt vara sin egen farfar som sitter med sin vichyflaska under gökuret, umgås med ozeloten i språkdjungeln eller drömma om ”en ö av ljus, i själva ljushavet”.

Men även poetens lyckliga diktjag måste ibland kämpa mot pessimismen och befria sig

från en alltmer misantropisk

Pantalonefigur, i nattmössa

nattsärk och tofflor

till att bli min egen

hemkära hemmakatt

som sträcker ut i soffkroken

Man kan kanske se Byggmästars naivistiska och gränslöst fantastiska diktvärld som en protest mot den grymma verkligheten. Hon vet att i underlandet finns ett bråddjupt kaninhål ned i mörkrets värld med utanförskap, katastrofer och krig. Men den världen låter poeten andra skildra.