Stämningen var hög på Centerpartiets valvaka på Kafelino i Luleå, när det stod klart att partiet skulle göra sitt bästa val sedan 1991 och att Linda Ylivainio, Övertorneå, skulle få ta plats i riksdagen.

Även för partiet lokalt i Luleå var medvinden tydlig. C stannade på 7,5 procent, en ökning med tre procentenheter som därmed ger dem hela tre nya mandat i kommunfullmäktige (totalt 5).

– Väldigt roligt med ökat förtroende från väljarna. Visst var magkänslan att det skulle gå bra i går, men jag har varit med förr och ville se resultatet svart på vitt, så det här känns jättebra, säger Carola Lidén, gruppledare för C i Luleå

Artikelbild

| "När det gäller samarbete med S, säger vi nej. Det är så stora skillnader, bland annat när det gäller skolfrågorna", säger Carola Lidén, Centrepartiet i Luleå.

Vilken är främsta förklaringen till partiets framgång i Luleå?

– Vi har drivit skolfrågan hårt, även lyft fram byarna i kommunen och fastighetsförsäljningarna, som vi var emot ur demokratisynpunkt.

Hon har också märkt hur missnöjda Luleås medborgare har varit när det gäller just de frågorna.

– Det här har pågått en lång tid, när vi inom C också har fått mycket tillfälle att lyfta fram partiets politik. S har drivit igenom frågor som medborgarna inte har varit nöjda över.

Carola Lidén tycker inte att S har förankrat sin politik hos väljarna, inte minst gällande det hårt kritiserade matavtalet, kommunens samverkan med Öjebyns storkök gällande utbespisiningen i äldreomsorgen

Läs mer: Kommunen vill köpa 745 000 portioner från storkök

– Det hanterades helt tokigt av S, de misslyckades totalt då och kommunicerade inte med pensionärsrådet, medan vi inom oppositionen inte hade en aning. Exakt samma med utförsäljningen av allmännyttan.

Med tre extra mandat förväntar hon sig mer inflytande nu.

– C kommer få mer möjlighet till att driva vår politik. Det är dagen efter valet, vi vet ännu inte hur det kommer se ut, men S är inte i egenmajoritet längre och det kommer att bli förändringar.

S öppnar nu för att söka stöd hos olika partier, beroende på aktuell politisk fråga, men Carola Lidén smäller igen dörren i ansiktet på kommunalråden Niklas Nordström och Lenitha Ericson.

– Vi är väldigt tydliga. När det gäller samarbete med S, säger vi nej. Det är så stora skillnader, bland annat när det gäller skolfrågorna. Vi vill se en annan lösning i stället.

Hon utesluter inte heller Miljöpartiets förslag om att en regnbågsallians åter kan bli aktuellt.

Läs mer: "Öppnar för regnbågsallians i Luleå"

– Jag håller dörrarna öppna, sen får vi se vad som händer.

Din Allianskollega Anders Josefsson (M) har redan avvisat regnbågsalliansen. Hur ser du på det?

– Det får står för honom, säger Carola Lidén, C:s gruppledare i Luleå.