Norrbottens Media berättade i oktober 2017 om farhågorna som fanns om att Coop Morjärv skulle komma att läggas ned.

En skylt på dörren in till butiken berättade om läget:

"Nu är det dax att tänka till igen! Försäljningen minskar oroväckande, man kan gott påstå att nu är det är riktigt illa för vår butik men om vi alla skärper oss och gör våra inköp här i Morjärv kan vi säkert vända trenden igen. Tänk till innan ni gör era inköp på annan ort! Varenda krona är viktig! Vi förlorar inte bara möjligheten att inhandla våra livsmedel utan även Apoteket, Posten med paketutlämningen, systemvaror, ATG, lotterier och så vidare. Tappar vi butiken så är det dödsstöten för vår by. Vi är även många äldre här och tänk er att måsta åka till Kalix flera gånger i veckan, även i minus 30 graders kyla och eventuella snöstormar."

Uppropet var undertecknat av Elna Larsson, ägarombud i Coop Norrbotten.

På måndagen kom beskedet.

– Dråpslaget. Chefer i Coop Norrbotten och Kent Bodlund, som sitter i styrelsen, var här och berättade att de fattat beslut om nedläggning på grund av att butiken går så dåligt. De ska försöka hitta ny ägare, om det inte går så läggs butiken ned i slutet av augusti i år, säger Elna Larsson som är bedrövad och konstaterar att det inte blev mycket sömn natten efter beskedet.

Vad innebär det här för människorna i och kring Morjärv?

– Katastrof! Alla dessa äldre människor som inte har varken körkort eller bil, många med jättelåg pension... vad ska de ta sig till? Det kostar mycket pengar att hålla på att åka till Kalix för att handla, säger Elna Larsson.

Elna Larsson har en idé om en ny butik och ett annat koncept som skulle kunna locka andra än bybor till Morjärv för att handla:

– Det är mycket trafik som passerar Morjärv så en lågprisbutik som Lidl skulle säkert dra hit folk för att handla.

Det är oklart om det blir någon butik alls i det som efter sommaren är före detta Coop Morjärv.

Då försvinner den enda kvarvarande möjligheten att handla mat i byn – en plats som också varit en mötesplats.

– Var ska människor träffas? Det finns så många ensamma människor och snart ingen mötesplats. Jag och kompisen Astrid Karbin har bestämt oss för att göra någonting och det blir torsdagsluncher i byn varannan torsdag till att börja med, säger Elna Larsson.

Kvinnorna har klartecken för att hålla till i Församlingshemmet och den första lunchen är torsdag den 19.4.