Le Pen sade i ett tal morgonen efter attacken att gränskontroller borde återinföras och att alla utlänningar som står under bevakning av säkerhetstjänsterna borde utvisas.

Premiärministern Bernard Cazeneuve anklagade genast henne för att "skamlöst" försöka dra nytta av dådet, och sade att hennes parti, invandringsfientliga Nationella fronten, "efter varje attack försöker att utnyttja den och använda den rent politiskt".

"Fortsätta med plikter"

Attacken på paradgatan Champs-Élysées kan i viss mån gynna Le Pen, tror frilansjournalisten och Frankrikeskännaren Ingmarie Froman.

Jag tror inte att terrordådet påverkar folk som redan har bestämt sig, däremot kan det ju påverka dem som inte har bestämt sig än. I så fall kan man tänka sig att det blir Marine Le Pen som får deras sympatier. Men något skred tror jag inte att det blir, säger Ingmarie Froman till TT.

Det är möjligt att anklagelserna om att hon försöker politisera dådet kan ligga Le Pen i fatet om det visar sig att gärningsmannen var en kåkfarare som hatar poliser snarare än en islamistisk terrorist, tror Froman.

Hon påpekar att Nationella frontens ledare har skruvat upp retoriken sedan hon fallit i opinionen de senaste veckorna.

Hon sade till och med i början av veckan att 'med mig vid makten hade inget av de senaste årens terrordåd inträffat'. Det är jäkligt vågat att säga något sådant, konstaterar Ingmarie Froman.

Ställer in möten

Tre av kandidaterna i söndagens presidentval, Marine Le Pen, oberoende Emmanuel Macron och högerns kandidat François Fillon, ställde på fredagen in planerade programpunkter i sina kampanjer efter dådet.

Emmanuel Macron sade att Frankrike inte ska ge efter för rädslan och att kandidaterna borde försöka undvika att dra nytta av dådet. Han ställde in två möten, för att inte ytterligare belasta säkerhetsapparaten, men vägrar att ställa in sitt kampanjande.

Vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon sade att kandidaterna inte bör ge efter för våldet:

Medan vi väntar på mer definitiv information tror jag att vi måste fortsätta med våra medborgerliga plikter: ingen panik, inte avbryta vår demokratiska process.

Nya siffror

Macron tros vinna den första omgången i presidentvalet på söndag. Detta sedan Marine Le Pen tappat i en ny undersökning från opinionsinstitutet Elabe. Macron kommer enligt de nya siffrorna att vinna 24 procent av rösterna i den första valomgången och Le Pen 21,5, vilket är ett tapp på 1,5 procentenheter för Le Pen.

Varken Macron eller Le Pen kan dock luta sig tillbaka eftersom både Fillon och Jean-Luc Mélenchon knappar in på dem, enligt den senaste mätningen.

Förutsatt att Macron och Le Pen tar sig till den andra valomgången, förväntas den tidigare ekonomiministern Macron vinna med 65 procent mot 35 procent för Le Pen, visar en undersökning som gjorts på uppdrag av BFM TV och tidningen L'Express. Undersökningen gjordes före den sista politiska tv-utfrågningen inför valet och dödsskjutningen av polisen i centrala Paris på torsdagskvällen.