Efter artikeln i NSD så ringde även Radio Norrbotten och han blev intervjuad live från Duxford. Efter några dagars vistelse för att fira Dagen D i , eller invasionen av de allierade i franska Normandie 1944, har Jeff Nilsson återvänt till lugnet i byn Lassbyn.

– Nu när jag återkommit till Norrbotten får jag försöka smälta allt som vi fått vara med om. I England bodde vi på hotell under två nätter när vi förberedde oss för flygningen över Engelska kanalen, säger Jeff Nilsson.

Tyvärr blev det inget testhopp den fjärde juni som planerat eftersom det blåste lite mycket och även var låg molnbas på flygfältet.

Artikelbild

| En kilometer fel hamnade Jeff Nilsson under sitt fallskärmshopp.

– Vi gjorde dock en formationsflygning med alla DC3-or som var med för att se så allt fungerade. All utrustning var också påtagen.

Den 5 juni, hoppardagen, fick en DC-3:a motorproblem samtidigt som två stycken inte hade kommit till Duxford. Det medförde att 20 stycken hoppare från några andra länder inte kunde deltaga.

– Det måste ha känts tråkigt efter allt förarbete. Vi blev även försenade i starten från England då vädret först var lite osäkert över kanalen och i Sannerville där vi skulle hoppa.

Istället för halv fem på eftermiddagen hoppade Jeff och 15 andra hoppare ur sista flygplanet tre timmar senare. Flygningen över kanalen skedde på 330 meters höjd eller 1000 fot.

Artikelbild

| Jeff Nilsson tillsammans med sjuksköterskor klädda som under kriget 1944.

– Vi hoppare kunde se många olika fartyg under oss, samtidigt som vi även eskorterades av många gamla flygplan.

Först i Jeffs hopplag var en amerikan vars farfar hade hoppat ur samma flygplan den 6 juni 1944. Hans önskan har hela tiden varit att kunna göra om sin farfars resa över kanalen och få uppleva lite hur det var.

Artikelbild

| Här är det dags för Jeff Nilsson att maskera sig inför hoppet i Normandie.

– Tyvärr blev vi avsläppta helt fel och hamnade någon kilometer från vårt tänkta landningsfält. Landningen blev bland kraftledningar och ett högt vetefält. Allt gick bra förutom att jag gjorde en lite dålig landning när jag passerat över kraftledningarna och slog i ryggslutet lite grann, säger Jeff Nilsson.

Under besöket träffade han också Carl Lewenhaup som är sonson till den berömda greven Erik "G-son Lewenhaup som var en av de absolut första som hoppade i Ranville Normandie den 6 juni vid midnatt. Carl håller just nu på med en bok om sin berömda farfar.

Artikelbild

| Fallskärmsjägarna Lennart Henneberg, stfanna Brunnhage och Jeff Nilsson på kyrkorgården.

– "G-son" var en brittisk officer som hade till uppgift att märka ut landningsfälten för kommande fallskärmsjägare och glidflygplan under den historiska natten med radarfyrar och ljuslyktor. Hans jobb var ovärderligt, säger Jeff Nilsson.