Tillsammans med åtta dansare arbetar han med att skapa ett nytt dansverk som har urpremiär under Dansfesten som hålls i Piteå med start i helgen.
– Vi arbetar utifrån idén om vad som är sanning och lögn. Ett tema jag velat utforska sedan Donald Trump blev president i USA, säger han.
Johannes Wieland, ursprungligen från Tysland, delar till vardags sin tid mellan New York och Berlin där han har sitt eget danskompani.
– Visst, verket är politiskt på flera plan. Det är en farlig tid vi lever i när man plötsligt börjar tala om alternativa fakta och sanningar. Vad är i sådana fall en lögn? Om jag uttrycker mig i klartext, skulle jag inte bli ledsen om jag förlorade mitt green card (arbetstillstånd, reds anm) i USA, säger han.
Men det är inte bara själva temat som är politiskt. På ett sett kan även valet av dansare, alla sex över 45 år, ses som ett politiskt statement. Men för Johannes Wieland handlar det i första hand om idén.
– Jag menar, vad är dans? Ska du utforska ett tema använder man olika verktyg och olika dansare. Ålder är klart underordnat idén. Det påminner om att måla med vattenfärger. Färgen rinner ut och nya saker sker i en helt ny kontext.
Samtidigt menar han att det självklart är annorlunda att skapa ett dansverk med äldre än unga dansare.
– Äldre dansare har så mycket erfarenhet. Kliver jag in på ett universitet och jobbar med danselever ser processen helt annorlunda ut, säger han.
Verket ”Show to be true” ingår i en serie av dansverk under titeln ”Dance on extended – Age on Stage” som också är Dansfestens tema.
– Det är en hyllning till alla äldre och erfarna dansare, säger Marie Larsson Sturdy, konstnärliga ledare för Dans i Nord.
Det är koreografen och dansaren Charlotta Öfverholm som för två år sedan startade projektet ”Age on Stage” eftersom hon ifrågasätter normer och ålder inom världens dansfält.
– Jag är själv över 50 år, har en höftbensprotes av titan, men vill inte sluta dansa. Dans är mitt liv, förklarar hon.
Och det visade sig att hon långt ifrån var ensam om att ifrågasätta attityder gentemot äldre dansare och varför de inte efterfrågas på arbetsmarknaden.
– Vi höll en internationellt konferens som blev extremt uppmärksammad. Där och då startade vi något eftersom vi gjorde ålderdiskrimineringen inom dansområdet synlig, säger hon.
Projektet ”Age on Stage” ifrågasätter alltså dansfältets normer kring kroppar och ålder. Bland annat skapas produktioner för dansare över 45 år, workshops för människor över 65 år samt att det hålls seminarium.
– Det är framför allt på dansinstitutionerna som ålderdiskrimineringen är utbredd, men ärligt tror jag att publiken efterfrågar mångfald. Den 50-åriga kroppen kan aldrig en ung dansare ha. Den estetiken försvinner när erfarna dansare inte syns på scenen.
Det stora gensvaret på ”Age on Stage”, menar Charlotta Öfverholm, visar hur viktig denna fråga är.
– Det måste ske en förändring och det gäller inte bara dansens område utan inom många yrkesområden där äldre över 50 år har svårt att få jobb. Och visst har det skett en liten förändring. Vi äldre dansare syns på vissa scener idag, säger hon.
Hon hoppas på en förlängning av projektet som är den svenska delen av det treåriga EU-projektet ”Dance on, Pass on, Dream on” och söker pengar för att vidareutveckla det som satts i rullning. Men innan dess ska dansverket tillsammans med Johannes Wieland ha premiär.
– Ett samarbete mellan Sverige och Berlin där vi alla dansare har långa karriärer bakom oss och är runt 50 år. Gissa om vi har kul.