Ärendet var uppe på kommunstyrelsens senaste möte men något beslut togs inte. Anledningen är att arbetet med risk- och konsekvensanalys, som sköts av kommunledningen och berörda fack, inte är klar.

– Av respekt för arbetet och parterna väntade vi med formellt beslut. När vi ska göra större förändringar är det givetvis viktigt att vi jobbar igenom det på rätt sätt, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Han räknar dock med att paketet klubbas relativt snart. Beslutet behöver inte tas i fullmäktige eftersom det inte innebär någon förändring i budgetramarna.

– Vi kallar till ett extra sammanträde i kommunstyrelsen direkt när risk- och konsekvensanalysen är klar.

Bernhardsson räknar inte heller med att fördröjningen ska ha någon större negativ effekt på ekonomin.

– Även om det tar lite längre tid så kommer vi att kunna genomföra förändringarna. Vi ser att det här är ett arbete som kommer att ta två år. Sedan jobbar respektive nämnd också med kostnadsminskningar. Det kan komma fler förslag om sparåtgärder.

LÄS MER:Här är Jokkmokks tuffa sparpaket

Totalt behöver Jokkmokk spara 28 miljoner de närmaste två åren. Ett första parpaket presenterades i början av april.

Ett tiotal tjänster ska bort, bland annat genom att arbetsmarknadsenheten avvecklas. Lokalkostnader för 1000 kvadratmeter sparas in, huvudsakligen genom att externt placerade verksamheter flyttas till kommunhuset.

Andra åtgärder: en översyn av fordonsverksamheten och nya rutiner för inköp. Tills vidare gäller att alla anställningar ska godkännas av kommunchefen Annika Almqvist.