Läs mer: Rekordbeslag.

När analyserna från Nationellt forensiskt center, NFC, presenterades i och med att åtal väcktes efter rekordbeslaget i Kalix i oktober, visade sig denna sanning. De 9,7 kilo amfetamin som påträffades i en arbetsbil som tillhör den 54-årige mannen, visade sig komma från en annan tillverkningssats.

54-åringen är i stället åtalad för ett beslag av amfetamin som gjordes i hans hus på 1,104 kilo, och den pistol som återfanns i samma väska som narkotikan.

Artikelbild

| Misstänkt. 54-åringen står åtalad för grovt narkotikabrott efter polisens beslag av totalt elva kilo amfetamin. Här förs han in av kriminalvårdens personal till rättegången i Haparanda tingsrätt.

– Han är åtalad för det innehavet och jag anser att det finns bevisning för det, säger kammaråklagare Anna Väppling inför onsdagens rättegång i Haparanda.

Att en finländsk man, som körde upp arbetsbilen från Stockholm till Kalix, tar på sig ansvar för det stora partiet är den andra faktorn som friar 54-åringen i det fallet.

– Jag har inte kunnat knyta honom till det stora partiet och har egentligen inte kunnat se någon koppling mellan de två beslagen.

När det är dags i Haparanda tingsrätt på onsdagen vill Marko Tuhkanen, advokat som företräder 54-åringen, att en så kallad syn görs av revolvern.

Tuhkanen vill på det här sättet visa att revolvern, som 54-åringen påstår sig ha fått i pant för ett lån, kunde antas vara en startpistol som inte krävde licens.

– Vapnets beskaffenhet är mycket mindre än man kan tro på bilderna. Vi vill att rättens ledamöter själv ska skaffa sig en uppfattning om vad det här är, säger Marko Tuhkanen.

Straffskalan för grovt narkotikabrott spänner mellan två och tio års fängelse.