När båten närmar sig hamnen tittar ett och annat hustak fram mellan stora trädkronor. Vågorna avtar och snart är vattnet spegelblankt. När båten passerat de välbyggda pirarna på öns norra sida lägger 30-åriga Madelene Johansson an vid bryggan och kliver i land på Rånön.

Från början av 1700-talet och sex generationer framåt har ön varit bebodd av som mest 80 personer. Förr fanns affär, skola och post här. Ön var en stor arbetsplats i och med skogsbruket, men man levde även av jordbruk och fiske.

Madelene tillbringar så mycket tid hon kan på Rånön, och det har hon gjort under hela sitt liv.

Artikelbild

| UPPLADDNING. "Jag kommer hit till ön så ofta jag bara har möjlighet. Det är här jag laddar mina batterier", säger Madelene Johansson.

–  Min pappa, farmor och farfar är födda och uppvuxna här. Jag är sjunde generationen öbo och den enda som inte bott här permanent. Men jag har hört otaliga berättelser om hur livet varit här på ön, säger hon.

"En riktig skärgårdsby"

Under 1950-talet minskade skogsbruket och fisket blev sämre. Skolan kom så småningom att läggas ner och barnen skickades till fastlandet för att studera i stället. Människorna som tidigare levt som frälseåbor (haft sina gårdar på någon annans mark) blev erbjudna att lösa in gårdarna till öns ägare, SCA, och i slutet av 1960-talet flyttade den sista Rånöbon in till fastlandet.

–  Den här bebyggelsen, en riktigt skärgårdsby, är ganska unik. Här står de fortfarande, de stora norrbottensgårdarna. Det är speciellt, säger Madelene samtidigt som hon blickar ut över de färgglada ängarna och rödmålade husen.

Artikelbild

| IDEELL FÖRENING. Rånöns bönhus, Rånögården, byggdes år 1930. Byggnaden ägs i dag av ättlingar till Rånöborna. "Vi är en ideell förening som sökt och beviljats Mare Boreale medel för att rusta upp Rånögården", säger Madelene Johansson, projektledare.

I dag finns 11 gårdar på ön. De flesta har renoverats och används flitigt som sommarstugor. Gamla jordbruksredskap och smedjor finns fortfarande att skåda i skogen.

Brinner för ön

Artikelbild

| DETALJ. "Jag tycker om det gamla och att vandra runt på ön och fotografera. Att sedan veta att mina släktingar levt och verkat här gör det hela än mer spännande och intressant", säger Madelene Johansson.

Madelene är inte ensam om att älska den här platsen och därför jobbar hon ideellt som projektledare i ett Mare Boreale-projekt för att renovera och rusta upp öns bönhus. Föreningen utgörs av ättlingar till Rånöborna och stugägare vilka i dag äger och ser efter byggnaden.

Bönhuset, eller Rånögården som det kallas, byggdes under år 1929 och 1930.

Artikelbild

| HISTORIA. Madelene Johanssons pappa är född och uppvuxen på Rånön. "När jag var liten berättade alltid farmor historier om hur de levde och verkade här på ön", säger Madelene.

–  Vi är i full gång med att byta fönster och måla fasaden. Sedan blir det en del mindre fix också. Vi är alla måna om att den bevaras och skulle gärna se att den används flitigare, säger Madelene.

Den 11 augusti planerar föreningen att ordna sommargudstjänst i Rånögården. I samband med arrangemanget blir det även guidad tur runt ön, fikaförsäljning och fotoutställning.

Artikelbild

| SKÄRGÅRDSBY. På Rånön finns det 11 gårdar och som mest bestod skärgårdsbyn av 80 invånare. I dag lever ön upp under sommarhalvåret då gårdarna, som i dag används som stugor, fylls av sina ägare. Ön är dessutom ett populärt besöksmål.

–  Alla är välkomna att titta förbi. Det finns gott om plats i hamnen och vi kan garantera en härlig upplevelse här på ön. Man måste uppleva den för att förstå. Nu håller vi tummarna för fint väder, säger Madelene med ett leende.