Familjen Kero i byn Sattajärvi har tillverkat skor i naturgarvat skinn sedan slutet av 20-talet.

Under onsdagen firades 90-årsdagen med öppet hus.

Med 20 totalt arbetsplatser hjälper de två familjeföretagen också byn att blomstra – och växa.

Artikelbild

Den här gamla näbbskon finns bevarad för alla som besöker butiken i Sattajärvi.

– Just nu byggs det nya hus på inte mindre än tre platser i byn. Det tror jag inte att man finner i så många andra byar i Norrbottens inland, berättar Emma Kero.

Hon, brodern Tomas Kero och kusinen Erik Kero är i dag delägare. De är med och driver garveriet och skofabriken vidare.

– Vi vill ju förvalta det här arvet och också försöka att utveckla det vidare. En av tankarna är ju att det ska finnas jobb nära, säger Erik Kero.

Han bor ett par kilometer bort i byn. Förra veckan var vikt till älgjakt men nu är han tillbaka på arbetet.

Artikelbild

Lästarna som används när nya skor tar form har också många år på nacken.

– Jag kan ta cykeln eller så promenera till jobbet. Vill man kan man vintertid faktiskt också ta skidor, snöskoter eller spark hit. Det är inte längre bort än så, säger han.

I dag bor uppskattningsvis cirka 370 människor i Sattajärvi. De hus som blir till salu säljs ofta innan ägaren har hunnit kontakta en mäklare.

Artikelbild

Varje år garvas cirka 50 000 renskinn hos Keros i Sattajärvi. Dessa säljs sedan vidare över stora delar av världen.

– Genomsnittsåldern är förhållandevis låg när vi jämför oss med andra byar. Det törs jag nog säga utan att ha några exakta siffror. Det är många barnfamiljer här, berättar Erik Kero med glädje i rösten.

Han säger att det finns en stolthet i att driva arvet vidare. På så sätt kan man också bjuda kommande generationer alternativet att både bo och arbeta i bygden.

Artikelbild

Yrjö Kero som var med och startade upp verksamheten 1929 finns avbildad i butiken.

– Det känns viktigt. Men vi är ju inte ensamma. Visst, med 20 anställda är vi ju en stor arbetsgivare på en så här liten plats men det finns också flera andra små företag. Bland annat i byggbranschen, säger han.

Inne i butiken står ett tiotal olika varianter av näbbskor uppradade. Där finns Blötnäbben, Tornenäbben, Bynäbben och Stadsnäbben – bara för att nämna några. En bit längre in i byggnaden pågår själva tillverkningen. Emma Kero stannar till bredvid Stefan Grankulla som sitter och syr på en vit modernare form av näbbsko.

Artikelbild

| Stefan Grankulla syr här på en vit modernare form av näbbsko som är relativt ny i Keros sortiment. Tack vare företagets verksamhet kan han ha sitt arbete i samma by som han och hans familj bor.

– Den här gör jag från början till slut. Det är så vi arbetar. Jag syr hela skon. Den är så ny att jag knappt minns namnet, säger han lättsamt.

Av en händelse råkar Emma bära just den modellen den här dagen.

Artikelbild

| Under de senaste åren har delägaren Erik Kero varit med om att ta fram nya modeller av näbbskor.

– Den heter Snötass och är lite sportigare. Intresset för näbbskor är faktiskt stort och det har det varit i flera år nu. I synnerhet när vi kommer med lite nya grepp, säger Emma Kero och ler.

I norra Sverige är familjens namn förknippat med två saker, näbbskor och naturgarvat skinn.

Artikelbild

| Keros specialitet är naturgarvat läder, vilket innebär att skinnen garvas med ämnen från växtriket. En miljövänlig metod där bland annat garvämnen från bark tillsätts i processen.

- Vi vill hålla fast vid det här konceptet. Naturgarvat är bra, både för naturen och för foten. Man säger att skorna och lädret andas. Man blir inte lika blöt och svettig, det tror jag nog alla som har använt det kan skriva under på, säger Emma Kero.

Sedan öppnar hon upp dörren in till garveriet där hennes bror Tomas Kero är vd. Det är här 13 av de totalt 20 anställda arbetar. I stort sett samtliga bor också i Sattajärvi.

Artikelbild

| Verksamheten är uppdelat i två företag. Garveridelen ägs av Kero leather AB och skotillverkningen sorterar under Kero försäljning AB. Men allt finns under ett och samma tak i Sattajärvi.

– Det är ju en otrolig ynnest att kunna få bo kvar på den plats som man tycker om. Och att man också kan få ha sitt arbete på samma plats, säger Håkan Kero.

Han är lädertekniker och den som ansvarar för själva garvningen. Han är i färd med att förbereda några hudar som precis har hämtats ut ur ett av de stora roterande kar som finns i lokalen.

Artikelbild

Från det läder som garvas i Sattajärvi tillverkas sedan en rad olika typer av näbbskor

– Nu ska de här få torka i en vecka. De där borta kommer snart att tvättas i spån. Just nu är det väl cirka tretusen hudar i omlopp här inne, berättar han.

Mer än hälften som arbetar i huset har Kero som efternamn. Och så har det varit i snart 90 år.

Artikelbild

– Vi arbetar ju tillsammans allihop. De som är släkt och de som inte är släkt. Att vi är så många som är släkt är väl inget som jag tänker på direkt, säger Emma Kero.

Är era nya kunder medvetna om att ni faktiskt gör allting i er hemby?
Artikelbild

– På Noliamässan i Umeå kom ju kunder som undrade var vi importerar allt ifrån. Då känns det fint att kunna säga att precis allting görs hemma i byn. Vi gör ju faktiskt allt här i Sattajärvi. Det värdesätts också av våra köpare.

Finns några planer på att lägga delar av produktionen på annat håll?
Artikelbild

– Nej. Några sådana planer finns inte. Vi håller oss till vår modell. Det är den som har känts rätt från början. Det här är våran grej.