De prisas för sin insats för samiska språket

Inez Svonni Fjällström och Mikael Svonni, Ravda förlag, prisas för sina insatser som gör att allt fler kan läsa litteratur på nordsamiska.

Inez Svonni Fjällström och Mikael Svonni, Ravda Lágádus, får ta emot årets litteraturstipendium under Kiruna bokfestival.

Inez Svonni Fjällström och Mikael Svonni, Ravda Lágádus, får ta emot årets litteraturstipendium under Kiruna bokfestival.

Foto: Maria Unga

Kiruna kommun2019-10-15 19:10

Ravda Lágádus, eller Ravda förlag, har funnits sedan 2015. De har bland annat översatt Åsa Larssons Det blod som spillts till nordsamiska, gett ut flera grammatikböcker och en nordsamisk ordbok, både som bok och app. 
– Vi är överväldigade, det här hade vi aldrig trott, vi har inte ens tänkt i de banorna att vi skulle få litteraturstipendiet, så det känns väldigt stort. Vi ger ut samisk litteratur vilket gör det till ett erkännande av samiskan också. Usch jag blir så rörd, säger Inez Svonni Fjällström.  

Enligt motiveringen till utnämningen bidrar Ravda förlag till att levandegöra samisk kultur. 
– Vi har inte tänkt någonting i de här banorna, men när vi fick beskedet om stipendiet och fick höra motiveringen så tänkte vi att vi kanske ändå gör någonting viktigt, säger Mikael Svonni. 
I framtiden vill det lilla förlaget, där även barnen är delägare och jobbar, satsa på en yngre målgrupp. 
– Det blir inga vuxenböcker nästa år, utan det blir barn- och ungdomslitteratur, säger Mikael Svonni.  

Sparbanken Nord delar ut stipendiet för tredje året. Tidigare har Carina Kero Esberg och Agge Theander fått det. 
– En väldigt stark vinnare i år som synliggör den samiska kulturen på ett bra sätt, säger Jörgen Svonni, kontorschef Sparbanken Nord. 
– Det är ett otroligt viktigt jobb de gör, inte bara för den samiska litteraturen utan för hela den litterära världen, det får inte försvinna de här berättelserna och språket, säger Tora Lindberg, del av juryn. 

Inez Svonni Fjällström och Mikael Svonni samtalar med Jörgen Svonni, Sparbanken Nord.
Inez Svonni Fjällström och Mikael Svonni samtalar med Jörgen Svonni, Sparbanken Nord.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!