Volvo Construction Equipment är tidigt ute i Kaunisvaara. För trots att Arctic Tests fortfarande bara är en studie så har Volvo CE sett till att boka in sig för tester i gruvområdet. Eller egentligen har man redan börjat.

Redan förra vintern använde man sig av den arktiska miljön och den utmaning som gruvområdet har att erbjuda för att testa sina maskiner. Den gången testade man sina dumprar. Den här vintern ska man under fyra veckor ta grävmaskiner och hjullastare till Tapuligruvan för att se hur de klarar av arktisk miljö och vad de måste tänka på i maskinutvecklingen.

Volvo CE kommer enligt verifieringsingenjören Björn Berglund att lägga "någon miljon" på testverksamheten i Kaunisvaara. Men det är viktigt att maskinerna testas i rätt miljö.

Artikelbild

| Studien för en testbädd i Kaunisvaara fortsätter. Men Volvo CE ville börja testa maskiner i Kaunisvaara direkt.

– Skulle vi inte göra sådana här tester så skulle det kanske kosta mångdubbelt i stället, säger Berglund som var på plats i Kaunisvaara under torsdagen.

Förutom maskinerna kommer man att ha tio till tolv anställda på plats under fyra veckor.

Men just att vara i den miljön som gruvan har att erbjuda ser man som attraktivt.

– Kylan är bra. Att få testa maskinerna i en arktisk miljö är viktigt, säger Berglund.

Artikelbild

| Björn Berglund är verifieringsingenjör hos Volvo CE som ska göra tester i gruvområdet.

Tester görs runtom i världen och nu blir Tapuligruvan ytterligare en viktig punkt för företaget.

– Jag ser en hel del ställen här där vi kan samsas med produktionen, säger Björn Berglund.

Artikelbild

| Niclas Dahlström är projektledare för Arctic tests, ett projekt som ägs av LTU.

Arctic Tests började genom ett initiativ från Pajala kommun och efter en förstudie är det nu LTU som äger projektet. Det är fortfarande en studie, men Volvo CE:s tester kan bli en erfarenhet där man ser hur man kan ta arbetet vidare.

Hur studien sedan fortsätter – och om det kan bildas ett bolag som kan driva en långsiktig testbädd – får marknaden avgöra. Finns det ett behov för en testbädd ute i Kaunisvaara? Efter dialoger med omkring 200 företag är projektledaren Niclas Dahlström positiv.

Artikelbild

| Volvo kommer att göra tester på grävmaskiner och hjullastare.

Inte bara företag som Volvo, som vill testa maskiner, är intresserade. Utan kanske framförallt den akademiska världen har visat intresse för gruvan, berättar Dahlström.

– Om man till exempel på LTU kunde lova studenter en del av utbildningen i gruv- och gruvnära miljö till exempel. Många tror att det kan locka fler till den här typen av utbildningar.

Artikelbild

| Projektledaren Niclas Dahlström tar emot Volvo CE:s Björn Berglund i Tapuligruvan.

Studien fortsätter till sista februari 2019, men kan fortsätta även efter det förutsatt att finansiärerna Vinnova, länsstyrelsen och Region Norrbotten godkänner det.