Sydberg står som andranamn på moderaternas lista till riksdagen och förstanamn till kommunfullmäktige och väntar spänt väntar in valresultatet. När Norrbottens Media träffar honom ska han precis äta middag på en restaurang tillsammans med hustrun Sofia och andra partimedlemmar innan valvakan sätter igång på allvar.

– Det känns jättepirrigt. Det är ett svårt val, på riksnivå ser man att vi ligger på mellan 16-19 procent om man beräknar internt i partiet och då får man se hur det slår på norrbotten. Idag har vi ett mandat och vad som avgör är framförallt om socialdemokraterna tappar, och då får vi mest troligt ett till mandat, säger Sydberg.

– Jag har mest försökt att vara en stöttepelare, hans puls har ju svajat hela dagen. Det känns väldigt spännande och jag hoppas att det går bra, säger Sofia Sydberg.

Artikelbild

På moderaternas lista är det alltid personkryssen som avgör enligt Sydberg säger att det kommer att bli enormt spännande ifall moderaterna får två mandat.

– Till kommunfullmäktige blev jag inkryssad redan förra valet så där skulle jag bli jättebesviken om det inte var så nu. Det är även huvudalternativet eftersom vi bara har ett mandat i riksdagen, säger Sydberg.

Det är första gången han ställer upp i riksdagsvalet och säger själv att det var fantastiskt att komma som namn nummer två.

– Jag hade förväntat mig att hamna på plats tre eller fyra. Även om jag har förberett mig för riksdagen så är jag på en icke valbar plats nu, så det skulle bara vara en ren bonus. Sett till kommunen hoppas jag att vi växer och tar tillbaka de fyra mandat vi hade tidigare och jag vill skapa en god ekonomi och bra förutsättningar för näringslivet sett till exempelvis bygglov.

Artikelbild

Moderaterna har de senaste fyra åren lett kommunen tillsammans med (S) och (V). En koalition Sydberg inte flaggar för igen i ett första stadium.

– Vi är ett borgerligt parti och i första hand är alliansen är våra vänner. Det har varit ett jättebra samarbete och vi har en inriktning mot ett alliansstyre, går inte det måste vi hitta andra lösningar, säger Sydberg.