Och det många frågar sig är hur kunde avslöjandet av 18 kvinnor i Dagens Nyheter om sexuella trakasserier och övergrepp slutligen landa i en omröstning om Sara Danius trovärdighet, förövrigt den första kvinnliga ständige sekreteraren i Svenska Akademien.

Det har stormat inom den Akademie som sägs stå för snille och smak. På avstånd, långt från den svenska kulturparnassen, har de uttalanden och motstridigheter som uppenbarats, närmast tagits till episka nivåer, likt en grekisk tragedi.

Inget fel på tragedier, om de sker på en spelplats, där illusionen är en given överenskommelse. Men. Och detta är MEN med versaler blir det "skådespel" som utspelats de senaste dagarna ett skickligt överförande av sakfråga till person.

Artikelbild

Historien är som följer; redan i början på 1990-talet larmade textilkonstnären Anna-Karin Bylund om sexuella övergrepp av den så kallade Kulturprofilen, som tillsammans med ledamoten Katarina Frostensson drev en kulturklubb i Stockholm med bland annat bidrag från Svenska Akademien. Bylund skrev ett brev till Akademien eftersom hon var långt ifrån den enda som utsatts. Brevet hamnade på dåvarande ständige sekreteraren Sture Alléns bord. Han beskriver idag brevet "som inte viktigt". Dessutom fanns, enligt Sture Allén, ett förtroende för Kulturprofilen inom Svenska Akademien.

Förtroende låter alltid betryggande, men med facit i hand, hur kan Sture Allén försvara sin icke handling.

Och ärligt, nu börjar det lukta unket – patriarkal elitism

En bild som förstärkts ju längre Svenska Akademiens kris förlöpt med klart crescendo när Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen i början på veckan, närmast spyr galla över Sara Danius och säger att hon är den sämsta ständige sekreteraren sedan Akademien startade på 1700-talet.

Där vände hela debatten. Från att handla om Svenska Akademiens ansvar i form av stöd till Kulturprofilen, med bidrag, misstankar om jäv, ekonomisk brottslighet och läckor av Nobelpristagare, stod plötsligt Sara Danius i skottlinjen.

Jag menar, vi talar om en man som anklagats för våldtäkt, sexuella trakasserier och övergrepp.

Men inte enligt Svenska Akademien. De vill inte polisanmäla. Och framförallt vill de inte ta ansvar .

Låt oss backa bandet. Horace Engdahl satt tio år som ständig sekreterare och höll mannen om ryggen medan Sara Danius tog anklagelserna på allvar och krävde förändring. Resten är historia. Horace Engdahl vann sin sunkiga seger. Han som hyllat Kulturprofilen sitter kvar som ledamot i Svenska Akademien. Sara Danius har avgått, liksom Katarina Frostensson.

Summa summarum – en man anklagas för sexuella övergrepp. Två kvinnor får ta smällen.

Det säger det mesta om en samling ledamöter som säger sig stå för snille och smak.